Kiedyś ciasto było murzynkiem dziś jest ciastem kakaowym.
Podaję dziś obie nazwy aby mieć rozeznanie.
Ciasto pieczone na piwie smakuje obłędnie, piwo tutaj dodane nie ma na celu upić zjadających ale podnieść ciasto aby było jeszcze bardziej puszyste.
Kawałek tego pysznego ciasta to przysłowiowe "niebo w gębie", spróbujcie.
Murzynek na piwie - ciasto kakaowe na piwie - przepis
- 200 g masła
- 4 łyżki wody
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki piwa
- 1 czubata szklanka mąki pszennej T 650
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 4 łyżki kakao
- groszki do dekoracji
- Do garnka włożyłam kostkę masła, wlałam wodę, wsypałam cukier, dodałam kakao i podgrzewałam aż wszystkie składniki się rozpuściły ale nie zagotowały.
- Odlałam z tej masy 1/2 szklanki a do garnka wlałam 1/2 szklanki piwa, wymieszałam i pozostawiłam do wystudzenia.
- Teraz miksowałam masę dodając po 1 jaju.
- A potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Wlałam masę do tortownicy wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej bułką tartą.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut lub do suchego patyczka.
- Jeszcze ciepłe ciasto w tortownicy posmarowałam masą czekoladową odłożoną na początku.
- Posypałam groszkami.
Przepis od babci
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.