piątek, 7 lipca 2023

Młode warzywa w sosie

Zaczynamy tak: bierzecie swoje ulubione warzywa - u mnie młoda kapusta, bób, czerwona i żółta papryka i zanurzamy je w sosie.
Brzmi dobrze no nie?
Te młode warzywa są teraz takie pyszne, pachnące słońcem i gotują się błyskawicznie.
Dlatego wyczarowanie jakiegoś dania to kwestia kilku/kilkunastu minut.
Idealny obiad na lato więc polecam.
Młode warzywa w sosie - przepis

Młode warzywa w sosie składniki:
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 200 g ugotowanego i obranego bobu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki czerwonej
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżka pasty z pieprzu
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 pęczek bazylii
  • sól morska
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki wody

Młode warzywa w sosie przygotowanie:
  • Kapustę poszatkowałam, obie papryki pokroiłam w paski, pokroiłam dymkę w plasterki a szczypior posiekałam.
  • Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam kapustę, 3 minuty, dodałam papryki i cebulę, smażyłam 3 minuty.
  • Teraz dodałam wszystkie przyprawy, smażyłam minutę.
  • Wlałam bulion i gotowałam 5 minut.
  • Wsypałam obrany bób, wymieszałam, zagotowałam.
  • Mąkę wymieszałam z wodą i wlałam do warzyw, zagotowałam aby zrobił się gęsty sos.
  • Na koniec posiekałam bazylię i wsypałam do warzyw. 
  • Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger