Zaczynamy tak: bierzecie swoje ulubione warzywa - u mnie młoda kapusta, bób, czerwona i żółta papryka i zanurzamy je w sosie.
Brzmi dobrze no nie?
Te młode warzywa są teraz takie pyszne, pachnące słońcem i gotują się błyskawicznie.
Dlatego wyczarowanie jakiegoś dania to kwestia kilku/kilkunastu minut.
Idealny obiad na lato więc polecam.
Młode warzywa w sosie - przepis
- 1/2 główki młodej kapusty
- 200 g ugotowanego i obranego bobu
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki czerwonej
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1 łyżka pasty z pieprzu
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 pęczek bazylii
- sól morska
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki wody
- Kapustę poszatkowałam, obie papryki pokroiłam w paski, pokroiłam dymkę w plasterki a szczypior posiekałam.
- Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam kapustę, 3 minuty, dodałam papryki i cebulę, smażyłam 3 minuty.
- Teraz dodałam wszystkie przyprawy, smażyłam minutę.
- Wlałam bulion i gotowałam 5 minut.
- Wsypałam obrany bób, wymieszałam, zagotowałam.
- Mąkę wymieszałam z wodą i wlałam do warzyw, zagotowałam aby zrobił się gęsty sos.
- Na koniec posiekałam bazylię i wsypałam do warzyw.
- Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.