Uwielbiamy krewetki, bardzo uwielbiamy i wymyślanie wciąż nowego sosu do ich podania to jest to co lubię.
Dziś leżało na półmisku dojrzałe mango i dlatego idealnie posłużyło do stworzenia sosu.
Polecam do spróbowania bo sos jest aromatyczny i pyszny.
Do tego chlebek razowy albo grzanki i będzie znakomicie.
Krewetki w ostrym sosie curry - mango - przepis
- 700 g surowych krewetek
- 3 łyżki oliwy
- 8 ząbków czosnku
- 1 dojrzałe mango
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka grysu z chili
- sól morska
- świeża kolendra
- bagietka/chleb razowy
- Krewetki obrałam i umyłam, osuszyłam.
- Czosnek pokroiłam w plasterki, mango w kostkę.
- Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej krewetki z obu stron po 2 minuty, zdjęłam z patelni.
- Na patelnię wrzuciłam czosnek, smażyłam 30 sekund i zdjęłam z patelni.
- Teraz wrzuciłam na patelnię mango, smażyłam aż się rozpadło i zrobił gęsty sos.
- Doprawiłam curry, kurkumą i dodałam grys chili, sól, smażyłam 30 sekund.
- Wrzuciłam krewetki, wymieszałam, podgrzewałam jeszcze 2 - 3 minuty.
- Na talerzu posypałam świeżymi listkami kolendry.
- Podałam z chlebem razowym.
Przepis autorski
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.