Lato bez takiego dania to lato niezaliczone.
Kluseczki są delikatne, rozpływają się w ustach i zjadam ich zawsze za dużo.
Bo jak nie zjeść gdy aż się śmieją do mnie.
Jogurt truskawkowy pasuje tutaj wybornie, można oczywiście zrobić kluseczki z innymi owocami ale z truskawkami smakują najlepiej, wiem bo próbowałam.
Kluski z ricottą i truskawkowym jogurtem - przepis
- 500 g ricotty
- 2 jaja
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 550
- szczypta soli
Sos:
- 200 g jogurtu greckiego
- 100 g truskawek
- 2 łyżki ksylitolu
- Wymieszałam w dużej misce ricottę z jajami, solą a potem dodałam mąkę, wymieszałam ponownie.
- Masa ma być dość gęsta.
- Truskawki zmiażdżyłam widelcem a można zrobić mus.
- Jogurt przełożyłam do miski, dodałam ksylitol, wymieszałam, na środek wlałam truskawki i przemieszałam widelcem.
- Na wrzącą, osoloną wodę łyżką wkładałam nieduże kluseczki i gotowałam od momentu wypłynięcia 2 minuty.
- Na talerzu polałam kluski jogurtem truskawkowym.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.