Pysznego kurczaka zawsze można zajadać ze smakiem.
Ten dzisiejszy jest pyszny, aromatyczny, wszyscy wołają dokładkę i zajadają ze smakiem.
Pracy przy daniu jest mało a smakuje obłędnie.
Wiecie o tym że ja staram się robić dania mało pracochłonne aby szybko i pysznie siadać do stołu.
Chrupiące kąski kurczaka - przepis
- ok. 800 g udek kurczaka bez kości i skóry
- sól morska
- pieprz czarny
- 2 łyżki smalcu z gęsi
- 5 ząbków czosnku
Sos jogurtowy:
- 300 g jogurtu greckiego
- sól morska
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki świeżego tymianku
- Każde udko przekroiłam na połówkę, posoliłam i oprószyłam pieprzem.
- Smażyłam mięso na średnio rozgrzanym smalcu gęsim przez 10 minut bez ruszania mięsa z jednej strony i kolejne 10 minut po przewróceniu na drugą stronę pod przykryciem.
- Czosnek obrałam i pokroiłam w plastry.
- Po usmażeniu kurczaka wrzuciłam go na patelnię i smażyłam 30 sekund.
- Jogurt wymieszałam z solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i listkami tymianku.
- Kurczaka podałam z sosem jogurtowym na fasolce szparagowej.
Przepis własny
2 komentarze
Tradycyjna przekąska w pysznym wydaniu. :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.