Dziś sałatka, pożywna, odżywcza, idealna jako obiad na letnie dni.
Lubicie burratę? ten ser jest przepięknie pyszny.
Niby to mozzarella a w środku śmietanka, kremowa, idealna na sałatki.
Boczniaki w sałatce też sprawdzają się idealnie.
Tak więc do boju moi Drodzy, będzie sałatka na talerzu za kilka minut.
Burrata na sałatce z boczniakami - przepis
- 1 kulka burraty
- 50 g roszponki
- 50 g rukoli
- 2 liście sałaty rzymskiej
- 2 liście czosnku niedźwiedziego
- garść pomidorków koktajlowych cherry
- 1 dojrzałe awokado
- 1 szalotka
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 250 g boczniaków
- 1 łyżka masła
Sos:
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu z czerwonych winogron
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- sól różowa himalajska
- pieprz czarny
- Roszponkę i rukolę wrzuciłam do miski, potem dodałam pokrojoną w paski sałatę rzymską i posiekany czosnek.
- Dodałam przekrojone na połówki pomidorki.
- Awokado obrałam i pokroiłam w kostkę, skropiłam octem jabłkowym, wrzuciłam do miski, dodałam posiekaną szalotkę.
- Boczniaki pokroiłam w paski wzdłuż blaszek i podsmażyłam je na maśle.
- Jak włożycie grzyby na patelnię nie ruszajcie ich aż się podsmażą i wtedy przewróćcie na drugą stronę, będą chrupiące.
- Na koniec posoliłam boczniaki i lekko przestudziłam, dodałam do miski z sałatami.
- Wymieszałam całość.
- Składniki sosu przełożyłam do słoiczka, czosnek wcisnęłam i wymieszałam potrząsając słoiczkiem.
- Przełożyłam sałatkę do dużej miski, ułożyłam kulkę burraty na środku i polałam sosem.
- Po rozcięciu sera śmietanka fajnie rozleje się po sałatce.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.