Od kilku lat na wiosnę jeździmy do naszych przyjaciół Marysi zwanej przez męża, "Mario" i Franka.
Zapraszam do wypoczynku w Gospodarstwie Agroturystycznym "Domek na Wzgórzu".
Niestety Frania już z nami nie ma 😥 i Mario sama prowadzi gospodarstwo ale jest równie pięknie i równie smacznie.
Dziś polecę zupę wg Marysi ale trzeba tam być i spróbować bo choć wyszła mi bardzo smakowita ale ten smak tylko Mario potrafi wydobyć z warzyw, dodając do zupy dużo serca.
Zobaczcie jak to wyszło i polecam odtworzyć.
Zupa pomidorowo - kalafiorowa wg "Mario" - przepis
- 1 pęczek młodej włoszczyzny czyli:
- 3 marchewki
- nieduży por
- seler z liśćmi
- pietruszka z liśćmi
- 4 młode średnie ziemniaki
- 1/2 średniego młodego kalafiora
- 200 ml przeciery pomidorowego
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1200 ml wody
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki wody
- Włoszczyznę umyłam i pokroiłam.
- Marchew i pora w plasterki, ziemniaki w kostkę, selera w kostkę i pietruszkę w plasterki.
- Zieleninę posiekałam.
- Kalafiora podzieliłam na różyczki,
- Zagotowałam wodę i wrzuciłam filet z kurczaka, gotowałam 5 minut, wyjęłam.
- Wrzuciłam wszystkie warzywa i gotowałam 10 minut aby wszystko zmiękło.
- Na koniec dodałam przecier pomidorowy, sól, pieprz i gotowałam 5 minut.
- Mąkę rozprowadziłam w 2 łyżkach wody i wlałam do zupy, zagotowałam.
- Jeśli trzeba doprawcie solą i pieprzem.
- Kurczaka pokroiłam w plastry i wrzuciłam do zupy.
- Gotowe, delektujcie się smakiem.
Przepis od Marysi 😘
2 komentarze
Wprowadzenie dużo serca do potraw z pewnością czyni je jeszcze smaczniejszymi. Ta zupa prezentuje się naprawdę apetycznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję a w wykonaniu Mario jest rewelacyjna
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.