Zupy to nasza specjalność, zupy to nasz konik, uwielbiam te tradycyjne ale i takie z których coś ujmiemy aby cieszyć się innym smakiem, ale i coś dodamy co smakuje wybornie.
Po prostu uwielbiamy zupy wszelakie, takie treściwe i te do których coś jeszcze można podać.
Dziś ogórkowa w której pływa mięso kurczaka i jest naprawdę treściwa, przepyszna.
Aromatyczna zupa na obiad? lubicie? a jakie najbardziej?
Zupa ogórkowa z kurczakiem przepis.
Bulion:
- 2 filety z kurczaka
- 1300 ml wody
- 1 łyżka domowej bulionetki
Zupa:
- 1/4 bulwy selera
- 3 marchwie
- 1 korzeń pietruszki
- 1 mały por
- 4 średnie ziemniaki
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól morska
- 6 średnich ogórków kiszonych
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 pęczek koperku
- 200 ml śmietanki 30%
- sok z kiszonych ogórków opcjonalnie
- Seler, pietruszkę, marchew, wyszorowałam i pokroiłam w paseczki, pora w krążki.
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę.
- Ogórki starłam na tarce o grubych oczkach razem ze skórką.
- Piersi z kurczaka zalałam wodą i dodałam bulionetkę.
- Gotowałam 10 minut aż mięso było mięknie.
- Wyjęłam mięso i pokroiłam w plastry.
- Do bulionu dodałam warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, dodałam sól i gotowałam 15 minut.
- Ogórki podsmażyłam na maśle a na końcu zasypałam mąką i wlałam do zupy.
- Gotowałam 10 minut.
- Na koniec zaprawiłam śmietanką i wsypałam posiekany koperek, zagotowałam.
- Doprawiłam do smaku sokiem z ogórków kiszonych.
- Wrzuciłam pokrojone mięso.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.