Sernik, serniczek, wiecie już przecież że to mój konik, mój bzik i chyba najwięcej na blogu jest przepisów właśnie na serniki.
Zapraszam po przepisy na serniki.
Szybko i smacznie można wyczarować pyszny deser na zimno, zwłaszcza teraz latem, wszak mamy już lato 💓😍
Sernik jest niebiańsko dobry i zachęcam do spróbowania.
Jest lekki, nie za słodki bo ricotta nadaje mu lekkiej słoności, jest pyszny.
Zabieramy się za jego zrobienie, zapraszam.
Sernik z ricottą i truskawkami - przepis
- 100 g długich biszkoptów
- 1/2 szklanki naparu kawy rozpuszczalnej z 1 łyżeczki kawy
- 500 g ricotty
- 500 ml śmietanki 36 %
- 3 łyżki erytrytolu
- 1/2 suszonej wanilii
- 3 pełne łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki wody
- 100 g pokrojonych truskawek
- + truskawki do dekoracji
- Zaparzyłam kawę z 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalewając ją 1/2 szklanki wrzątku.
- Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Biszkopty maczałam w przestudzonej kawie i układałam na dnie tortownicy.
- Śmietankę ubiłam na pół sztywno z wanilią i erytrytolem.
- Wymieszałam z ricottą i zmiksowałam na gładki krem.
- Żelatynę wcześniej namoczyłam w 1/2 szklanki wody a jak napęczniała podgrzałam ją aby się rozpuściła, potem przestudziłam i małym strumieniem wlałam do masy serowej.
- 100 g truskawek pokroiłam na kawałki i wrzuciłam do masy, wymieszałam.
- Masę przelałam na spód biszkoptowy.
- Na wierzchu ułożyłam truskawki.
- Wstawiłam do lodówki na 3 godziny.
- Potem sernik można kroić.
Przepis autorski
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.