Hej, hej, dzień dobry latem w piękny dzionek.
Bób ewidentnie kojarzy się z latem, jest wtedy najsmaczniejszy.
Jeśli chcecie go zamrozić to najlepiej robić to teraz, jest najzdrowszy i najsmaczniejszy.
Dziś użyłam bobu w sałatce i dla wzbogacenia sałatki dodałam grzanki.
Sałatka jest aromatyczna, pożywna i bardzo smakowita.
Chętnie zrobię ją jeszcze nie raz razem z Tobą, czy Tobą a może z Wami?
Polecam na letni obiad czy kolację.
Sałatka z grzankami i bobem - przepis
- 500 g świeżego bobu
- 5 jaj na twardo
- grzanki z 1 bułki
- 1 puszka - 400 g czarnej fasoli
- 1 nieduża czerwona szpiczasta papryka
Sos:
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki octu z czerwonych winogron
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka syropu klonowego
Sos:
- Wszystkie składniki sosu umieściłam w słoiku, także przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszałam.
Sałatka:
- Bułkę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na suchej patelni aż stały się chrupiące, wystudziłam.
- Bób ugotowałam, odcedziłam, ochłodziłam i obrałam, dodałam do miski.
- Fasolę odcedziłam i połączyłam z bobem.
- Dodałam także ugotowane i obrane jaja, pokrojone w grubą kostkę.
- Paprykę pokroiłam w krążki i dodałam do sałatki, wymieszałam.
- Polałam całość sosem i ponownie wymieszałam.
- Sałatka gotowa.
Przepis własny
2 komentarze
Uwielbiam bób, a przepis świetny!
OdpowiedzUsuńBób jest pyszny w różnych postaciach, ta wersja jest przepyszna
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.