sobota, 17 czerwca 2023

Placki z młodej kapusty i buraka

Powiem Wam że to co wylądowało na moim talerzu to mega jedzenie i dlatego polecam wszystkim do spróbowania.
Mało pracy, dużo radości z konsumpcji.
Młoda kapusta szybko mięknie i w plackach sprawdza się znakomicie.
No to szatkujemy i smażymy, zapraszam.
Placki z młodej kapusty i buraka - przepis.

Placki z młodej kapusty i buraka składniki: 2 placki 22 cm średnicy
  • 200 g młodej kapusty
  • 1 młody burak z łodyżkami ale bez liści
  • 3 jaja
  • 1 szklanka startej mozzarelli
  • 4 pełne łyżki mąki pszennej T 650
  • sól morska
  • pieprz czarny mielony
  • olej do smażenia
Do podania:
  • jogurt lub śmietana bio czosnkowa
  • czyli: 150 ml śmietany 18 %
  • 1 ząbek czosnku
  • kiełki kozieradki

Placki z młodej kapusty i buraka przygotowanie:
  • Buraka starłam na tarce o grubych oczkach, łodyżki posiekałam.
  • Kapustę poszatkowałam i dołączyłam do buraka, posoliłam, wygniotłam i odstawiłam na 10 minut.
  • Po tym czasie odlałam sok który się wydzielił.
  • Jaja dodałam do warzyw a także starą mozzarellę, sól, pieprz i wymieszałam.
  • Dodałam mąkę i ponownie wymieszałam.
  • Śmietanę wymieszałam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kiełkami kozieradki, wymieszałam.
  • Na patelni rozgrzałam olej i wylałam połowę masy, smażyłam z obu stron na złoty kolor.
  • Tak samo zrobiłam z drugą połową masy.
  • Podałam ze śmietaną czosnkową.
Smacznego
Przepis autorski

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger