Powiem Wam że to co wylądowało na moim talerzu to mega jedzenie i dlatego polecam wszystkim do spróbowania.
Mało pracy, dużo radości z konsumpcji.
Młoda kapusta szybko mięknie i w plackach sprawdza się znakomicie.
No to szatkujemy i smażymy, zapraszam.
Placki z młodej kapusty i buraka - przepis.
- 200 g młodej kapusty
- 1 młody burak z łodyżkami ale bez liści
- 3 jaja
- 1 szklanka startej mozzarelli
- 4 pełne łyżki mąki pszennej T 650
- sól morska
- pieprz czarny mielony
- olej do smażenia
Do podania:
- jogurt lub śmietana bio czosnkowa
- czyli: 150 ml śmietany 18 %
- 1 ząbek czosnku
- kiełki kozieradki
- Buraka starłam na tarce o grubych oczkach, łodyżki posiekałam.
- Kapustę poszatkowałam i dołączyłam do buraka, posoliłam, wygniotłam i odstawiłam na 10 minut.
- Po tym czasie odlałam sok który się wydzielił.
- Jaja dodałam do warzyw a także starą mozzarellę, sól, pieprz i wymieszałam.
- Dodałam mąkę i ponownie wymieszałam.
- Śmietanę wymieszałam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kiełkami kozieradki, wymieszałam.
- Na patelni rozgrzałam olej i wylałam połowę masy, smażyłam z obu stron na złoty kolor.
- Tak samo zrobiłam z drugą połową masy.
- Podałam ze śmietaną czosnkową.
Przepis autorski
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.