Papaja to idealny owoc na upalne dni, ma mało kalorii i dużo wody a smaku mnóstwo.
Szybko można z papai przygotować coś pysznego np. salsę czy napój kefirowy a także galaretkę.
Warto ją wypróbować bo smakuje wyśmienicie.
Napój na upał z papai i galaretka z papai - przepis
- 1 papaja ok. 600 g
Napój:
- 300 g papai
- 430 ml kefiru lub maślanki
Galaretka:
- 300 g papai
- 1 galaretka cytrynowa
- 200 ml wrzącej wody
Napój:
- Papaję obrałam i zmiksowałam, wlałam kefir i ponownie zmiksowałam.
- Napój robi się koloru brzoskwiniowego i ma konsystencję pianki.
- Pyszny jest schłodzony.
Galaretka:
- Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 200 ml wody, wystudziłam.
- Resztę zmiksowanej papai zmiksowałam z galaretką.
- Przelałam do szklaneczek, wstawiłam na 2 godziny do lodówki.
Przepisy własne
4 komentarze
To prawda, papaja jest idealna na upalne dni. Nie miałem wcześniej pomysłu, jak wykorzystać ten owoc w inny sposób, niż bezpośrednie spożycie. Dziękuję serdecznie za inspirację.
OdpowiedzUsuńPolecam blog na więcej inspiracji
UsuńUwielbiam papaję, choć nie często jadam. Jako pierwszy wypróbuję napój, przy najbliższej okazji. :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco Dorota
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.