Tiramisu, włoski deser gdzie namoczone biszkopty zanurzone są w kremowym wnętrzu, któż go nie lubi.
Powiem szczerze że Przemek za kawą nie przepada ale ten deser wciąga z przyjemnością.
Postanowiłam według pomysłu i smaku tego deseru zrobić naleśniki i powiem że są wyśmienite.
Dlatego nie wahajcie się ani chwili tylko zróbcie sobie i napiszcie co i jak.
Będzie pysznie, szybko, róbcie kawę albo siadajcie do śniadania.
Naleśniki Tiramisu - przepis
- 3 jaja300 ml mleka
- 200 g mąki pszennej T 650
- 10 g cukru waniliowego/szczypta suszonych ziarenek wanilii/1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 15 g kakao
- szczypta soli
Nadzienie:
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki 30 %
- 100 g cukru pudru/ksylitolu/erytrytolu
- szczypta suszonych ziarenek wanilii
- 150 g podłużnych biszkoptów
- 1/2 szklanki kawy espresso lub jaką lubicie
- Roztrzepałam jajka z cukrem/wanilią, dodałam mleko i kakao, wymieszałam.
- Na koniec dodałam mąkę i dokładnie wymieszałam.
- Smażyłam na suchej patelni naleśniki ok. 22 cm średnicy.
- Mascarpone utarłam z ksylitolem i wanilią.
- Dodałam śmietankę i ponownie zmiksowałam.
- Zaparzyłam i wystudziłam kawę.
- Każdy naleśnik posmarowałam masą serowo - śmietankową.
- Biszkopty maczałam w kawie i układałam na brzegu naleśnika, zawinęłam dół naleśnika na biszkopta, zagięłam brzegi i zwinęłam do końca/do góry.
- Naleśniki włożyłam na 30 minut do lodówki.
- Podałam z borówkami.
Pomysł własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.