Przedwczoraj przedstawiłam przepis na marynowaną soję a dziś marynowany szpinak, pyszny i kremowy.
Oba składniki służą jako dodatek do dań koreańskich: zup, sosów, omletów, naleśników w towarzystwie kimchi rzecz jasna.
Szpinak marynuje się szybko a smakuje wybornie.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
- 200 g młodego świeżego szpinaku
- 1/2 łyżki soli
- 2 łyżki posiekanego pora
- 1 łyżka oleju sezamowego
- Zagotowałam wodę i wrzuciłam na chwilę do niej szpinak, tak aby tylko go zanurzyć.
- Potem wylałam na durszlak i kilkukrotnie przelewałam zimną wodą.
- Potem odcisnęłam dokładnie rękami.
- Pokroiłam szpinak w kostkę, posiekałam pora i zalałam olejem sezamowym, posoliłam, wymieszałam.
- Po godzinie gotowe.
- Można przetrzymywać w lodówce kilka dni.
Przepis z książki "Korea. Nie tylko kimchi" B-H Lim i B-S Lim
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.