Ostatnio rozkminiam kuchnię koreańską a to za sprawą książki "Korea. Nie tylko kimchi" Byung-Hi Lim i Byung-Soon Hi.
Jest tu tyle ciekawych przepisów i każdy godny uwagi, oczywiście jeśli ktoś lubi kimchi bo ono jest bazą do wielu potraw.
Dlatego dziś zamarynujemy soję aby razem z kimchi dodać ją do wielu dań.
Soja tak zrobiona jest lepsza niż orzeszki, przynajmniej dla mnie.
Można ją dodawać do wielu dań albo podgryzać samą.
W przepisie jest czarna soja ale ja nie mogłam jej zdobyć i ugotowałam soję jasną i tak jest pyszna.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Marynowana soja składniki:
- 500 g suszonej czarnej soi - dałam jasną
- 100 ml koreańskiego lub japońskiego sosu sojowego
- 2/5 szklanki cukru
Marynowana soja przygotowanie:
- Soję przepłukałam na sicie.
- Potem wsypałam ją do garnka i zalałam woda aby była idealnie przykryta.
- Odstawiłam na 3 - 4 godziny aby soja wchłonęła wodę.
- Potem ponownie wlałam wodę do wysokości soi i gotowałam aż cała woda się wygotowała.
- Do garnka wsypałam cukier i wlałam sos sojowy.
- Gotowałam jeszcze 30 - 45 minut aż soja stała się miękka ale chrupiąca.
- Przełożyłam do słoika i wstawiłam do lodówki.
- Może tam przebywać ok. 3 miesięcy.
- Służy jako dodatek do zup, omletów, placków i sosów.
Smacznego
Przepis kuchni koreańskiej
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.