Autor przepisu napisał że ciasto jest wspaniałe i uwierzyłam mu na słowo bo kocham rabarbar od zawsze, od dzieciństwa.
Teraz z czasem wiem, że nie do końca mądre było jedzenie rabarbaru maczanego w cukrze ale uwielbiałam i nadal uwielbiam a tyle szczawianów raz na rok organizm przetworzy no chyba że ktoś ma chore nerki.
Zachęcam zatem do kuchenek aby upiec najlepsze ciasto ever z dodatkiem aromatycznego tymianku.
Porcja ciasta do kawy wzbogaci wasz dzień na pewno.
Macie ochotę?
Kruche ciasto z rabarbarem i tymiankiem - przepis
- 1 i 3/4 szklanki - 230 g mąki pszennej T 997
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki - 100 g cukru/ksylitolu/erytrytolu
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 g zimnego masła pokrojonego w małe kawałki
- 1 żółtko
- 300 g rabarbaru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
- 3 łyżki płynnego miodu
- Mąkę, sól, proszek do pieczenia i ksylitol wymieszałam.
- Potem dodałam masło w kawałeczkach i w palcach rozcierałam aż powstało ciasto konsystencji piasku.
- I teraz dodałam żółtko, wymieszałam, zagniotłam i uformowałam dwie kule.
- Jedną z kul zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki a drugą wylepiłam dno i boki tortownicy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
- Ciasto piekłam 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół.
- Potem ciasto całkowicie wystudziłam.
- Rabarbar pokroiłam na ok. 5 cm kawałki, ja nie obierałam ale można to zrobić.
- Każdy kawałek obroczyłam w mące ziemniaczanej wymieszanej z tymiankiem a potem zanurzałam z miodzie.
- Rabarbar ułożyłam na upieczonym spodzie.
- Ciasto z lodówki starłam wprost na rabarbar.
- Piekłam jeszcze ok. 30 minut aby wierzch się ładnie zrumienił.
- Można posypać cukrem pudrem, można podać jeszcze ciepłe z lodami waniliowymi, jak lubicie i uważacie.
- Ja polecam gorąco i dziękuję Michałowi za przepis.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.