Dla miłośników krewetek i dań z Azji to będzie raj dla duszy i podniebienia.
Danie robi się szybciutko, jest pyszne a krewetki jędrne i smakowite.
Trochę warzyw a tutaj: marchew, paprykę, imbir, pomidory i makaron Mie.
Pyszności na talerzu a my tak lubimy.
My jesteśmy bardzo krewetkowi i dlatego to danie dla nas było petardą.
Spróbujecie?
Krewetki z azjatycką nutą - przepis
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 2 małe marchewki
- 1 zielona papryka
- 2 cm kawałek korzenia imbiru
- 3 pomidory
- 1 dymka
- sól morska
- pieprz czarny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu Ponzu cytrynowego
- szczypta cukru
- 250 g krewetek surowych
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- sól morska
- 150 g makaronu Mie
- natka do posypania
- Makaron zalałam wrzątkiem i odstawiłam aby zmiękł.
- Krewetki obrałam z pancerzyków, wyjęłam jelitka.
- Posiekałam czosnek do dania i do krewetek.
- Cebulę i paprykę pokroiłam w piórka.
- Dymkę pokroiłam w plasterki, imbir posiekałam drobniutko.
- Marchewkę wyszorowałam i pokroiłam w słupki.
- Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażałam po kolei po 1 minucie: marchew, paprykę cebulę, dymkę i czosnek, imbir i na koniec starłam na tarce pomidory wprost na patelnię.
- Dodałam sos sojowy i Ponzu, wymieszałam.
- Doprawiłam solą, cukrem i pieprzem do smaku, smażyłam jeszcze minutę.
- Na drugiej patelce podgrzałam masło i podsmażyłam krótko krewetki, jakieś 3 minuty z każdej strony, dodałam czosnek i chwilę jeszcze podsmażałam.
- Teraz na patelnię z warzywami dodałam odcedzony makaron, wymieszałam i dodałam krewetki.
- Podałam posypane natką pietruszki.
Przepis autorski
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.