Kremówka, hurra, upiekłam kremówkę, całkiem przypadkiem.
Zakupiłam ciasto francuskie takie na croissanty i ono jest okrągłe.
Dlatego myśląc że mam prostokąt inaczej przygotowywałam się do ciasta.
Rozwijam, patrzę i pomysł od razu sam wskoczył do głowy.
Ciasto zakupiłam w markecie więc nie będzie problemu z jego zdobyciem.
Potem to już szybko poszło i kremówka na talerzu.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
- 1 płat ciasta francuskiego na croissanty - okrągły - 33 cm średnicy - 230 g
- mleko do posmarowania
Krem:
- 1 budyń śmietankowy bez cukru - 40 g
- 1/8 szklanki cukru trzcinowego
- 370 ml mleka
- 100 g masła
- cukier puder do posypania
- Płat ciasta rozwinęłam, przekroiłam na połowę, posmarowałam mlekiem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 10 - 15 minut.
- Ciasto ponakłuwałam widelcem aby nie uniosło się.
- Po upieczeniu wystudziłam.
Przygotowanie kremu:
- Budyń wymieszałam z 1/2 szklanki mleka.
- Resztę mleka zagotowałam resztę mleka z cukrem.
- Potem do gotującego mleka wlałam mieszankę mleka i proszku i ciągle mieszając ugotowałam budyń.
- Wystudziłam go potem.
- Miękkie masło utarłam na puszystą pianę i po łyżce dodawałam zimny budyń aż do końca składnika.
- Jeden blat ciasta posmarowałam kremem, nakryłam drugim blatem, docisnęłam i posypałam cukrem pudrem.
- Wstawiłam do lodówki na 30 minut.
Pomysł własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.