piątek, 2 czerwca 2023

Francuskie ciasto z kremem

Kremówka, hurra, upiekłam kremówkę, całkiem przypadkiem.
Zakupiłam ciasto francuskie takie na croissanty i ono jest okrągłe.
Dlatego myśląc że mam prostokąt inaczej przygotowywałam się do ciasta.
Rozwijam, patrzę i pomysł od razu sam wskoczył do głowy.
Ciasto zakupiłam w markecie więc nie będzie problemu z jego zdobyciem.
Potem to już szybko poszło i kremówka na talerzu.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.

Francuskie ciasto z kremem składniki:
  • 1 płat ciasta francuskiego na croissanty - okrągły - 33 cm średnicy - 230 g
  • mleko do posmarowania
Krem:
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru - 40 g
  • 1/8 szklanki cukru trzcinowego
  • 370 ml mleka
  • 100 g masła
  • cukier puder do posypania
Francuskie ciasto z kremem przygotowanie:
  • Płat ciasta rozwinęłam, przekroiłam na połowę, posmarowałam mlekiem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 10 - 15 minut.
  • Ciasto ponakłuwałam widelcem aby nie uniosło się.
  • Po upieczeniu wystudziłam.
Przygotowanie kremu:
  • Budyń wymieszałam z 1/2 szklanki mleka.
  • Resztę mleka zagotowałam resztę mleka z cukrem.
  • Potem do gotującego mleka wlałam mieszankę mleka i proszku i ciągle mieszając ugotowałam budyń.
  • Wystudziłam go potem.
  • Miękkie masło utarłam na puszystą pianę i po łyżce dodawałam zimny budyń aż do końca składnika.
  • Jeden blat ciasta posmarowałam kremem, nakryłam drugim blatem, docisnęłam i posypałam cukrem pudrem.
  • Wstawiłam do lodówki na 30 minut.
Smacznego
Pomysł własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger