Idealne placki na śniadanie albo deser jak tam lubicie.
Jeśli zdecydujecie żeby zapakować je w pudełku do szkoły czy pracy też będzie pysznie.
Szybkie w wykonaniu, szybko też znikają.
Zwane są także syrniczkami lub placuszkami rosyjskimi, jednak te są w wersji light.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
- 500 g chudego twarogu
- 1 jajo
- 1 pełna łyżka mąki ryżowej
- 1 łyżka skórki startej z cytryny
- 1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo:
- ok. 1/2 szklanki mąki ryżowej
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
- czereśnie w syropie do podania
- Tylko twaróg chudy nie rozjedzie się na patelni, jeśli jednak weźmiecie inny niż chudy, dodajcie więcej mąki.
- Twaróg osuszyłam, rozgniotłam widelcem, można zmiksować, dodałam jajo, wymieszałam dokładnie.
- Na koniec dodałam skórkę z cytryny i mąkę, wymieszałam dokładnie i chwilę poczekałam aż mąka wchłonęła wilgoć z sera.
- Jeśli jest nadal mokry warto dodać jeszcze łyżkę mąki.
- Przed samym formowaniem dodałam cukier aby masa się za bardzo nie rozrzedziła bo właśnie cukier rozluźnia masę serową.
- Na talerz wysypałam mąkę ryżową, ukleiłam z masy 9 kulek, które obtaczałam w mące ryżowej.
- Każdą kulkę lekko spłaszczyłam i na lekko naoliwionej patelni smażyłam placki z obu stron na złoty kolor.
- Podałam placki z czereśniami w syropie ale tutaj pełna dowolność, co chcecie i co lubicie.
Smacznego.
Przepis od Dieta Moja Pasja
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.