piątek, 26 maja 2023

Zupa meksykańska z batatem, kurczakiem i soczewicą

Uwielbiam kuchnię meksykańską, uwielbiam takie zupy, treściwe, odżywcze, idealne na każdą porę roku.
Mnóstwo warzyw, mnóstwo składników odżywczych, pożywna miska sycącej zupy o każdej porze roku.
Polecam do spróbowania a zakochacie się w niej tak jak my.
Kto lubi? łapka w górę 👍 a potem zabierzemy się za gotowanie.
Będzie szybko i sprawnie, zaczynamy.
Zupa meksykańska z batatem, kurczakiem i soczewicą - przepis.

Zupa meksykańska z batatem, kurczakiem i soczewicą składniki:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g batata - 1/2 dużego
  • 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1000 ml bulionu
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól morska
  • pieprz czarny do smaku
Dodatkowo:
  • listki kolendry
  • sok z limonki
Zupa meksykańska z batatem, kurczakiem i soczewicą przygotowanie:
  • Obrałam cebulę i pokroiłam w kosteczkę.
  • Batata po obraniu ze skórki pokroiłam w kostkę.
  • Posiekałam czosnek a potem podsmażyłam na oliwie wszystkie warzywa.
  • Smażyłam ok. 5 minut a następnie dodałam przepłukaną i osuszoną soczewicę a także przyprawy.
  • Smażyłam około minuty.
  • Potem zalałam wszystko bulionem i dodałam pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka.
  • Gotowałam około 15 minut, po czym dodałam mleczko kokosowe, doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
  • Podałam posypane listkami kolendry i skropione sokiem z limonki.
Smacznego
Źródło przepisu

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger