Uwielbiam kuchnię meksykańską, uwielbiam takie zupy, treściwe, odżywcze, idealne na każdą porę roku.
Mnóstwo warzyw, mnóstwo składników odżywczych, pożywna miska sycącej zupy o każdej porze roku.
Polecam do spróbowania a zakochacie się w niej tak jak my.
Kto lubi? łapka w górę 👍 a potem zabierzemy się za gotowanie.
Będzie szybko i sprawnie, zaczynamy.
Zupa meksykańska z batatem, kurczakiem i soczewicą - przepis.
- 1 łyżka oliwy
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g batata - 1/2 dużego
- 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
- 1000 ml bulionu
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 1/4 szklanki mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- sól morska
- pieprz czarny do smaku
- listki kolendry
- sok z limonki
- Obrałam cebulę i pokroiłam w kosteczkę.
- Batata po obraniu ze skórki pokroiłam w kostkę.
- Posiekałam czosnek a potem podsmażyłam na oliwie wszystkie warzywa.
- Smażyłam ok. 5 minut a następnie dodałam przepłukaną i osuszoną soczewicę a także przyprawy.
- Smażyłam około minuty.
- Potem zalałam wszystko bulionem i dodałam pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka.
- Gotowałam około 15 minut, po czym dodałam mleczko kokosowe, doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
- Podałam posypane listkami kolendry i skropione sokiem z limonki.
Źródło przepisu
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.