piątek, 12 maja 2023

Sorgo z dynią i pieczarkami

Pyszne jedzenie dziś na talerzu, idealne dla wegan, wegetarian a mięsożercy tez nie pogardzą.
Danie jest mega pyszne, kremowe od dyni i szpinaku, chrupiące od sorgo, aromatyczne od pieczarek.
Potrawę szybko przygotujecie a potem zajadajcie ze smakiem.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.

Sorgo z dynią i pieczarkami składniki:
  • 100 g białego sorgo
  • 200 g obranej dyni
  • 250 g pieczarek
  • 1 szalotka
  • pęczek kolendry
  • garść świeżego szpinaku
  • 2 łyżki oliwy
  • 11/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki sosu sojowego

Sorgo z dynią i pieczarkami przygotowanie:
  • Sorgo na noc namoczyłam w zimnej wodzie.
  • Na drugi dzień gotowałam do miękkości, odcedziłam,
  • Dynię obrałam i pokroiłam w kostkę.
  • Pieczarki oczyściłam i pokroiłam na ćwiartki, szalotkę posiekałam.
  • Umyłam i osuszyłam listki szpinaku.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę, podsmażyłam cebulkę, jakieś 2 minuty i dodałam dynię i smażyłam 5 minut.
  • Wrzuciłam pieczarki i smażyłam kolejne 5 minut.
  • Doprawiłam solą, pieprzem, kminem i cynamonem, wymieszałam.
  • Podlałam sosem sojowym, wrzuciłam listki szpinaku, wymieszałam, wrzuciłam ugotowane sorgo i jeszcze raz wymieszałam.
  • Podałam od razu.
Smacznego
Przepis własny

4 komentarze

  1. Wygląda pysznie! Bardzo lubię potrawy z dynią, więc na pewno spróbuję tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne w mój gust. Dziękuję za podzielenie się przepisem. :-)

    Miłego dnia

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.