Pyszne jedzenie dziś na talerzu, idealne dla wegan, wegetarian a mięsożercy tez nie pogardzą.
Danie jest mega pyszne, kremowe od dyni i szpinaku, chrupiące od sorgo, aromatyczne od pieczarek.
Potrawę szybko przygotujecie a potem zajadajcie ze smakiem.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
- 100 g białego sorgo
- 200 g obranej dyni
- 250 g pieczarek
- 1 szalotka
- pęczek kolendry
- garść świeżego szpinaku
- 2 łyżki oliwy
- 11/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- sól morska
- pieprz czarny
- 2 łyżki sosu sojowego
- Sorgo na noc namoczyłam w zimnej wodzie.
- Na drugi dzień gotowałam do miękkości, odcedziłam,
- Dynię obrałam i pokroiłam w kostkę.
- Pieczarki oczyściłam i pokroiłam na ćwiartki, szalotkę posiekałam.
- Umyłam i osuszyłam listki szpinaku.
- Na patelni rozgrzałam oliwę, podsmażyłam cebulkę, jakieś 2 minuty i dodałam dynię i smażyłam 5 minut.
- Wrzuciłam pieczarki i smażyłam kolejne 5 minut.
- Doprawiłam solą, pieprzem, kminem i cynamonem, wymieszałam.
- Podlałam sosem sojowym, wrzuciłam listki szpinaku, wymieszałam, wrzuciłam ugotowane sorgo i jeszcze raz wymieszałam.
- Podałam od razu.
Przepis własny
4 komentarze
Wygląda pysznie! Bardzo lubię potrawy z dynią, więc na pewno spróbuję tego przepisu.
OdpowiedzUsuńCieszę się że i Tobie przypadło danie do gustu.
UsuńIdealne w mój gust. Dziękuję za podzielenie się przepisem. :-)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia
Marcelino, to mnie jest miło, dizękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.