W ich środku kryje się obłędne nadzienie twarogowe i owocowa konfitura albo bez.
Według źródła przepisu: Wyraz socznik - soczeń, pochodzi od słowa "sok".
Początkowo były to postne placki posmarowane sokiem wytłoczonym z nasion lnu czy konopi, czyli olejem, lub też placki z ciasta na bazie "soku".
Olej ten nazywa się "socziwo" - сочиво i wykorzystywany jest szczególnie podczas przygotowania potraw na Wigilię, po rosyjsku Soczelnik - Сочельник - wigilia.
Ciastka robi się szybko i smakują obłędnie więc warto się pokusić i takie przyrządzić aby potem cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem.
Macie ochotę na soczniki?
Soczniki - kruche ciastka z twarogiem - przepis.
Ciasto:
- 150 g miękkiego masła
- 350 g mąki pszennej T 680
- 80 g cukru pudru - u mnie z ksylitolu
- 2 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 350 g twarogu
- 30 g mąki pszennej
- 30 g kaszy manny
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 duże jajo
- rodzynki ok. 1/2 szklanki
- 1 żółtko + łyżka mleka do posmarowania ciasta
- cukier puder do posypania
Soczniki - kruche ciastka z twarogiem - przygotowanie:
Najpierw zrobiłam ciasto:
- Utarłam masło z ksylitolem na puszystą masę a potem po kolei dodawałam po jednym jajku.
- Teraz dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zarobiłam gładkie ciasto.
- Podzieliłam je na dwie części, każdą owinęłam folią spożywczą i włożyłam do lodówki na 40 minut.
Przygotowanie nadzienia:
- Twaróg zmiksowałam ze śmietaną, jajem, dodałam cukier waniliowy, mąkę i kaszę mannę, wymieszałam.
- Dodałam rodzynki, wymieszałam i odstawiłam.
Przygotowanie ciastek:
- Każdą część ciasta zagniotłam i podzieliłam na 8 kawałków jak na zdjęciu.
- Każdy kawałek rozwałkowałam na grubość ok. 5 mm - nie za cienko, nałożyłam porcję nadzienia i sklejałam brzegi tak jak pierogi.
- Tak przygotowałam 16 ciastek, które ułożyłam na blaszce do pieczenia wyłożonym papierem do pieczenia.
- Mleko wymieszałam z żółtkiem i posmarowałam ciastka z wierzchu.
- Piekłam ciastka w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 25 - 30 minut aż się zrumienią.
- Upieczone soczniki studziłam na kratce a potem oprószyłam cukrem pudrem.
Źródło przepisu
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.