wtorek, 2 maja 2023

Placki z kalafiorem - Sfiha

Powiem Wam, petarda na talerzu.
Przepis pochodzi z książki "Palestyna" Sami Tamimi i Tary Wigley i nie trafiłam jeszcze na przepis z książki który by nam nie smakował a wypróbowałam już wiele.
Polecam zatem książkę do zakupienia.
A tymczasem zabieramy się za placki które zasmakują każdemu i tutaj są dwie wersje: mięsna i z kalafiorem.
Ja wybrałam kalafior i to był dobry wybór.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Placki z Palestyny.

Składniki:
Ciasto: 12 sztuk
  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 170 ml letniej wody
  • 320 g mąki pszennej T 650
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki oliwy
  • sól morska
Farsz warzywny:
  • 1/2 średniego kalafiora
  • 1 duża cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 60 ml oliwy
  • 3/4 chili aleppo lub innej chili
  • 3/4 łyżeczki mieszanki baharat - mieszanka kardamonu, kuminu, kurkumy i słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 2 łyżki tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 gałązki natki pietruszki

Przygotowanie ciasta:
  • Drożdże, cukier i wodę wymieszałam, odstawiłam na 5 minut.
  • Potem do misy robota z mieszadłem hakowym wsypałam mąkę, mleko w proszku, kurkumę i 3/4 łyżeczki soli, miksowałam przez minutę.
  • Teraz wlałam wodę z drożdżami, oliwę i olej, miksowałam 2 minuty na małych obrotach.
  • Teraz zwiększyłam obroty i miksowałam kolejne 6 minut.
  • Ciasto ma być miękkie i bardzo elastyczne.
  • Z ciasta uformowałam kulę i włożyłam do naoliwionej miski do wyrastania na godzinę, pod przykryciem.
Przygotowanie farszu:
  • Piekarnik rozgrzałam do 180 C z termoobiegiem.
  • Pokroiłam kalafiora na małe różyczki, głąba drobno pokroiłam, cebulę pokroiłam w półplasterki a paprykę także w paseczki.
  • Wymieszałam warzywa z przyprawami, 3/4 łyżeczki soli i oliwą.
  • Wyłożyłam wszystko na blaszkę i piekłam 25 - 30 minut.
  • Upieczone warzywa wystudziłam i posiekałam, przełożyłam do miski.
  • Dodałam tahini, sok z cytryny, posiekaną natkę i 1/4 łyżeczki soli, wymieszałam i odstawiłam.
Przygotowanie sfifa:
  • Wyrośnięte ciasto zagniotłam i uformowałam w wałek ok. 30 cm.
  • Pokroiłam na 12 kawałków równej wielkości.
  • Z każdego kawałka uformowałam kulki.
  • Odstawiłam je pod przykryciem na 20 minut.
  • W piekarniku zwiększyłam temperaturę do 200 C z termoobiegiem.
  • Przygotowałam dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia.
  • Kulki ciasta ułożyłam na blaszkach w odstępach, każdą rozpłaszczyłam na placek ok. 10 - 12 cm i grubość 2 - mm.
  • Zrobiłam w środku placków wgłębienie i nałożyłam na każdy 2 łyżki farszu kalafiorowego.
  • Odstawiłam na 10 minut.
  • Potem piekłam obie blachy na raz przez 18 minut a po 9 minutach zamieniłam blaszki miejscami.
  • Po wystudzeniu ale nadal ciepłe podałam z cząstkami cytryny.
  • Potem piekłam obie blachy na raz przez 18 minut a po 9 minutach zamieniłam blaszki miejscami.
  • Po wystudzeniu ale nadal ciepłe podałam z cząstkami cytryny.
Smacznego
Przepis kuchni Palestyny
"Podróże małe i duże"
Ziarnopłon wiosenny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.