Powiem Wam, petarda na talerzu.
Przepis pochodzi z książki "Palestyna" Sami Tamimi i Tary Wigley i nie trafiłam jeszcze na przepis z książki który by nam nie smakował a wypróbowałam już wiele.
Polecam zatem książkę do zakupienia.
A tymczasem zabieramy się za placki które zasmakują każdemu i tutaj są dwie wersje: mięsna i z kalafiorem.
Ja wybrałam kalafior i to był dobry wybór.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Placki z Palestyny.
Ciasto: 12 sztuk
- 1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 1 łyżeczka drobnego cukru
- 170 ml letniej wody
- 320 g mąki pszennej T 650
- 1 łyżka mleka w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 3 łyżki oliwy
- sól morska
Farsz warzywny:
- 1/2 średniego kalafiora
- 1 duża cebula
- 2 czerwone papryki
- 60 ml oliwy
- 3/4 chili aleppo lub innej chili
- 3/4 łyżeczki mieszanki baharat - mieszanka kardamonu, kuminu, kurkumy i słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
- 2 łyżki tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 gałązki natki pietruszki
- Drożdże, cukier i wodę wymieszałam, odstawiłam na 5 minut.
- Potem do misy robota z mieszadłem hakowym wsypałam mąkę, mleko w proszku, kurkumę i 3/4 łyżeczki soli, miksowałam przez minutę.
- Teraz wlałam wodę z drożdżami, oliwę i olej, miksowałam 2 minuty na małych obrotach.
- Teraz zwiększyłam obroty i miksowałam kolejne 6 minut.
- Ciasto ma być miękkie i bardzo elastyczne.
- Z ciasta uformowałam kulę i włożyłam do naoliwionej miski do wyrastania na godzinę, pod przykryciem.
Przygotowanie farszu:
- Piekarnik rozgrzałam do 180 C z termoobiegiem.
- Pokroiłam kalafiora na małe różyczki, głąba drobno pokroiłam, cebulę pokroiłam w półplasterki a paprykę także w paseczki.
- Wymieszałam warzywa z przyprawami, 3/4 łyżeczki soli i oliwą.
- Wyłożyłam wszystko na blaszkę i piekłam 25 - 30 minut.
- Upieczone warzywa wystudziłam i posiekałam, przełożyłam do miski.
- Dodałam tahini, sok z cytryny, posiekaną natkę i 1/4 łyżeczki soli, wymieszałam i odstawiłam.
Przygotowanie sfifa:
- Wyrośnięte ciasto zagniotłam i uformowałam w wałek ok. 30 cm.
- Pokroiłam na 12 kawałków równej wielkości.
- Z każdego kawałka uformowałam kulki.
- Odstawiłam je pod przykryciem na 20 minut.
- W piekarniku zwiększyłam temperaturę do 200 C z termoobiegiem.
- Przygotowałam dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia.
- Kulki ciasta ułożyłam na blaszkach w odstępach, każdą rozpłaszczyłam na placek ok. 10 - 12 cm i grubość 2 - mm.
- Zrobiłam w środku placków wgłębienie i nałożyłam na każdy 2 łyżki farszu kalafiorowego.
- Odstawiłam na 10 minut.
- Potem piekłam obie blachy na raz przez 18 minut a po 9 minutach zamieniłam blaszki miejscami.
- Po wystudzeniu ale nadal ciepłe podałam z cząstkami cytryny.
- Potem piekłam obie blachy na raz przez 18 minut a po 9 minutach zamieniłam blaszki miejscami.
- Po wystudzeniu ale nadal ciepłe podałam z cząstkami cytryny.
Przepis kuchni Palestyny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.