Przygotowywano pinsę już w Starożytnym Rzymie.
Ten rodzaj podpłomyka pieczonego z mieszanki mąki różnych zbóż był już praktycznie zapomniany.
Dzięki inwencji rzymskich piekarzy pinsa od 10 lat robi zawrotną karierę.
I ja takie podpłomyki zakupiłam i wykorzystałam na śniadanie.
Dodatki dowolne, a ja pokazuję jak wybornie smakuje z ricottą i dżemem.
Pinsa na słodko z ricottą i dżemem z róży - przepis.
- 2 podpłomyki Pinsa
- 250 g sera ricotta
- dżem z róży damasceńskiej
- syrop miodowo - porzeczkowy
- Chlebki Pinsa umieściłam na blaszce i podpiekałam w piekarniku nagrzanym do 220 C przez 6 - 8 minut.
- Potem pokroiłam je na kwadraty/trójkąty i podałam z ricottą, dżemem z róży oraz syropem miodowo - porzeczkowym.
Pomysł własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.