Można go przeznaczyć jako dodatek do mięs, można zajadać jako samodzielne danie.
Pilaf jest przepyszny i zasmakuje niejednemu.
Pilaf robi się łatwo i potem znika jeszcze szybciej, jesteście zainteresowani ugotowaniem pilafu?
Moje zdanie jest takie że pokochacie go tak jak ja.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Pilaf z bulguru, przepis na danie.
- 2 średnie bakłażany
- 75 ml oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka drobnego cukru
- 3 średnie dojrzałe pomidory
- 1 zielone chili
- ok. 400 ml wrzątku
- 350 g grubego bulguru
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- sól morska
- pieprz czarny
Do podania:
- jogurt
- listki kolendry
- chili aleppo w płatkach
- Bakłażany pokroiłam w kostkę ok. 2 cm.
- Wymieszałam je z 3 łyżkami oliwy i szczyptą soli.
- Rozłożyłam go na papierze do pieczenia na blaszce i piekłam w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół do momentu aż się kostki zrumienią.
- 2 łyżki oliwy rozgrzałam w garnku i wrzuciłam pokrojoną w plasterki cebulę i smażyłam ok. 8 minut.
- Dodałam pokrojony drobno czosnek i kolejne 2 minuty zostały na patelni.
- Dodałam przecier pomidorowy i cukier, wymieszałam i do garnka wrzuciłam posiekane pomidory, posiekane chili i wlałam wodę.
- Gdy w garnku potrawa się zagotowała wsypałam bulgur i szczyptę pieprzu, zmniejszyłam ogień i gotowałam pod przykryciem 15 minut.
- Po tym czasie zdjęłam rondel z ognia i pod przykryciem zostawiłam jeszcze na 10 minut.
- Na sam koniec dodałam upieczone bakłażany, przemieszałam.
- Podałam posypane płatkami chili, listkami kolendry, z kleksem jogurtu.
Inspiracja z książki "Palestyna" Sami Tamimi & Tara Wigley
2 komentarze
Dorotko, samych sukcesów i jak największej liczby odsłon. Najważniejsze to robić to co się lubi. Łącząc pasję z pracą możemy wiele osiągnąć. Ja dziś śmiało mogę powiedzieć, że nie poszłabym już na etat. I mimo że to ciężka praca, to jednak bycie szefem samemu sobie to jest ogromny komfort. Ściskam Cię mocno 😘
OdpowiedzUsuńElu kochana dziękuję bardzo. Właśnie kocham to co robię i na razie nic nie wskazuje na to że to się zmieni. I Ciebie ściskam mocno.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.