sobota, 6 maja 2023

Naleśniki mojej babci

Naleśniki z tego przepisu smażyła moja babcia, smażyła moja mama, smażę ja.
Są delikatne a zarazem elastyczne, idealne do krokietów, zawijańców ale także do dżemowego nadzienia czy zapiekanek albo tortów naleśnikowych.
Polecam gorąco.
Składniki: 13 - 15 sztuk
  • 3 całe jaja
  • 1 żółtko
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 szklanki mąki T 650
Przygotowanie naleśników:
Zmiksowałam wszystkie składniki i odstawiłam ciasto na 30 minut aby odpoczęło.
Potem smażyłam na suchej patelni cieniutkie naleśniki aż do wyczerpania ciasta.
Moja patelnia naleśnikowa ma 22 cm.
Potem układałam je jeden na drugim i nakryłam talerzem.
Są elastyczne i nie sklejają się co widać na zdjęciu.
Polecam przepis mojej babci.
Smacznego.
Przepis mojej babci.

2 komentarze

  1. Każda z nas przyzna, że przepisy naszych Babć, mam są rewelacyjne.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.