Jak podają autorzy jest to mleczny kisiel a w zasadzie palestyńska panna cotta tyle że lżejsza i łatwiejsza w wykonaniu.
Ja napiszę że jest obłędna w smaku, bardzo aromatyczna i znika przeszybko.
Dlatego teraz jest idealnym deserem i spróbujcie jej koniecznie.
Przepis pochodzi z książki "Palestyna" Sami Tamimi i Tara Wigley.
To jak zabieramy się do gotowania?
Muhallabieh z wiśniami i syropem z hibiskusa przepis.
- 50 g skrobi kukurydzianej
- 500 ml mleka 3,2 %
- 60 g drobnego cukru
- 25 g pistacji grubo posiekanych
Wiśnie i syrop z hibiskusa:
- 1 torebka herbaty z hibiskusa
- 60 ml wrzątku
- 60 g drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki listków tymianku
- nasionka z 1/2 laski wanilii
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 100 g wiśni bez pestek
- Skrobię wymieszałam ze 100 ml mleka, odstawiłam.
- Resztę mleka wlałam do garnka, dodałam 200 ml wody, wsypałam cukier i zaczęłam podgrzewać aż cukier się rozpuścił.
- Teraz wlałam mleko ze skrobią i ugotowałam budyń.
- Gotowałam jakieś 3 minuty aż masa zgęstniała.
- Gdy masa przestygła wlałam do szklaneczek.
- Na wierzchu każdy pucharek przykryłam folią spożywczą tak aby folia dotykałam masy, wstawiłam do lodówki na minimum 3 godziny.
Teraz zrobiłam syrop.
- Do garnuszka wlałam wrzątek i włożyłam torebkę herbaty, odstawiłam na 5 minut aby się zaparzyła.
- Potem torebkę odcisnęłam i wyrzuciłam a do naparu włożyłam cukier, tymianek, nasiona wanilii i sok z cytryny.
- Postawiłam na ogniu i gotowałam 4 minuty aż cukier się rozpuścił, wrzuciłam wiśnie i gotowałam minutę.
- Zdjęłam z ognia i pozostawiłam do wystudzenia.
- Do każdej wystudzonej szklaneczki wlałam na wierzch wiśnie i po łyżce syropu, posypałam posiekanymi pistacjami.
- Podałam do zjedzenia.
- Były pyszne, zróbcie sobie taki deser.
Przepis z książki "Palestyna" Sami Tamimi $ Tara Wigley
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.