Kto lubi szybkie desery? łapka w górę 👍 my uwielbiamy bo pracy przy nich niedużo a potem można delektować się pysznościami np. w pucharkach.
Dziś zrobiłam żelkę gruszkową przy której pracy niedużo a smakuje wyśmienicie.
Potem na chwilę do lodówki i deser gotowy.
Polecam serdecznie i zapraszam do stołu.
Serniczki:
- 250 g twarogu tłustego
- 100 g białej czekolady
- 250 g śmietanki 30 %
- 50 ml mleka
Żelka:
- 4 dojrzałe gruszki
- 1 łyżka żelatyny
- 2 łyżki wody
- szczypta mielonych goździków
- 12 ciasteczek amaretto
- garść orzechów pekan
Żelka:
- Gruszki obrałam i zmiksowałam, fajnie jak gruszki są dojrzałe.
- Przełożyłam je do garnuszka, podgrzałam.
- Żelatynę namoczyłam w wodzie a jak spęczniała przełożyłam do gorących gruszek, dokładnie wymieszałam, odstawiłam do wystygnięcia.
Serniczki:
- Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej, wystudziłam.
- Twaróg zmiksowałam na gładko, dodałam śmietankę, mleko i ubijałam aż masa stała się gęsta.
- Dodałam rozpuszczoną czekoladę i goździki, wymieszałam.
- Na dno pucharków włożyłam po 3 ciasteczka amaretti, wlałam masę serową, wstawiłam do lodówki na 30 minut.
- Potem wylałam na wierzch żelkę gruszkową i udekorowałam orzechami, ponownie wstawiłam do lodówki na 60 minut.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.