Lubicie takie potrawy? jeden garnek, jedno naczynie, jedna blacha i do piekarnika aby potem delektować się pysznym daniem.
Tym razem tak właśnie jest, kurczak jest soczysty, warzywa aromatyczne, danie niesamowicie pachnie i można przesadzić z ilością.
Polecam do wypróbowania.
Jest to danie kuchni portugalskiej.
Kurczak z piekarnika z ziemniakami przepis.
- 8 - 10 udek z kurczaka
- sok z 1 cytryny
- plastry z 1 cytryny
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka soli
- 500 g ziemniaków
- 500 g pomidorków koktajlowych na gałązce
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 12 wydrążonych oliwek - u mnie zielone i czarne przekrojone na plasterki
- Piekarnik rozgrzałam do 190 C z opcją grzania góra/dół..
- Kurczaka doprawiłam sokiem z cytryny, papryką, połową soli i odrobiną pieprzu.
- Mięso umieściłam na blaszce do pieczenia.
- Ziemniaki obrałam i podzieliłam na cząstki, ułożyłam między kurczakiem.
- Teraz ułożyłam gałązkę pomidorów, plastry cytryny, polałam oliwą i posypałam resztą soli i odrobiną pieprzu.
- Naczynie wstawiłam do piekarnika i piekłam kurczaka ok. 55 minut.
- W trakcie pieczenia podlewałam kurczaka wodą tzn. polewałam odrobiną wody aby danie się nie przypaliło.
- W połowie pieczenia kurczaka przewróciłam na drugą stronę.
- Ostatnie 5 minut piekłam kurczaka dodając oliwki.
- Potem zajadaliśmy ze smakiem.
Przepis z książki "Czas na Portugalię" a stworzyli go kucharze portugalscy Paulo Pinto i João Silva
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.