niedziela, 14 maja 2023

Kurczak z jarmużem i fenkułem

Lubię takie szybkie dania a do tego pyszne i zdrowe.
Dzisiejsze danie jest rewelacyjne i ma same pyszności w składzie.
Lekko migdałowy smak fenkuła, chrupiące listki jarmużu i kurczak, soczysty i pyszny i z tych składników powstało pyszne danie.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.

Kurczak z jarmużem i fenkułem składniki:
  • 1 podłużna papryka pomarańczowa
  • 1 bulwa fenkuła
  • 2 garście jarmużu
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 200 m sosu pekińskiego
Kurczak z jarmużem i fenkułem przygotowanie:
  • Bulwę kopru włoskiego i paprykę pokroiłam w paseczki.
  • Listki jarmużu oderwałam od łodyżek.
  • Kurczaka pokroiłam w paski, wymieszałam z sosem sojowym i usmażyłam na oleju.
  • Teraz zdjęłam z patelni kurczaka i dodałam fenkuła, paprykę i jarmuż, smażyłam 3 minuty.
  • Kurczak wylądował znowu na patelni, wlałam sos pekiński, dodałam kukurydzę i dusiłam pod pokrywką przez 5 minut.
  • Podałam od razu.
Aby zrobić sos pekiński wystarczy wymieszać:
  1. 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  2. 1 łyżkę startego imbiru
  3. 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  4. 7 łyżek jasnego sosu sojowego
  5. 1 łyżka ciemnego cukru
  6. 4 łyżki wody
  7. 2 łyżki octu winnego
  8. 1 łyżeczka oleju sezamowego
Smacznego
Przepis kuchni chińskiej własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.