Lubię takie szybkie dania a do tego pyszne i zdrowe.
Dzisiejsze danie jest rewelacyjne i ma same pyszności w składzie.
Lekko migdałowy smak fenkuła, chrupiące listki jarmużu i kurczak, soczysty i pyszny i z tych składników powstało pyszne danie.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
- 1 podłużna papryka pomarańczowa
- 1 bulwa fenkuła
- 2 garście jarmużu
- 3 łyżki kukurydzy
- 1 filet z kurczaka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 200 m sosu pekińskiego
- Bulwę kopru włoskiego i paprykę pokroiłam w paseczki.
- Listki jarmużu oderwałam od łodyżek.
- Kurczaka pokroiłam w paski, wymieszałam z sosem sojowym i usmażyłam na oleju.
- Teraz zdjęłam z patelni kurczaka i dodałam fenkuła, paprykę i jarmuż, smażyłam 3 minuty.
- Kurczak wylądował znowu na patelni, wlałam sos pekiński, dodałam kukurydzę i dusiłam pod pokrywką przez 5 minut.
- Podałam od razu.
Aby zrobić sos pekiński wystarczy wymieszać:
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- 1 łyżkę startego imbiru
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 7 łyżek jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka ciemnego cukru
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Przepis kuchni chińskiej własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.