Domowy chleb upieczony we własnym piekarniku smakuje obłędnie.
Choć ja ostatnio piekę mniej chleba bo sama go prawie nie jem to jak już upiekę to taką kromkę z masełkiem wciągnę.
Mój dzisiejszy chleb jest aromatyczny, idealny na kanapki.
Chleb jest na drożdżach i robi się go szybko.
Zróbcie sobie taki, a co?
Chleb z ziołami przepis.
- 500 g mąki pszennej uniwersalnej
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju
- 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżki suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- słonecznik do posypania
- Drożdże rozpuściłam w wodzie.
- Dodałam olej i wymieszałam.
- Mąkę wymieszałam z ziołami, cukrem i solą.
- Teraz do mąki wlałam wodę z drożdżami i dokładnie wymieszałam.
- Odstawiłam miskę w ciastem do wyrastania na około godzinę.
- Potem wymieszałam ciasto łyżką i przełożyłam do blaszki wysmarowanej olejem i wysypanej mąką.
- Wyrównałam wierzch i nacięłam, posypałam pestkami słonecznika.
- Odstawiłam na 30 minut aby podrósł.
- W piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół nagrzałam foremkę z wodą.
- Wstawiłam keksówkę z chlebem i piekłam 40 - 45 minut.
- Po upieczeniu wyjęłam od razu z foremki i studziłam na kratce.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.