Jest to przepis kuchni indyjskiej ale jeśli zechcecie użyć jak ja czasami zamiast kurczaka polędwicy wieprzowej wówczas danie będzie równie pyszne ale nie będzie zgodne z religią Hindusów i wówczas będzie pork chicken.
Wybór zostawiam zjadającym.
Danie jest aromatyczne, kurczak jest delikatny, niesamowite wrażenia smakowe.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
- 1000 g udek z kurczaka bez kości lub polędwicy wieprzowej
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka kuminu
- 2 łyżeczki garam masala
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Marynata:
- 400 g gęstego jogurtu
- 1/2 mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- sok z 1 cytryny
- Patyczki do szaszłyków namoczyłam w zimnej wodzie.
- Kurczaka pokroiłam na kawałki ok. 2 x 3 cm.
- Czosnek, imbir, sól, i przyprawy utłukłam w moździerzu na pastę którą to natarłam mięso i wstawiłam do lodówki na 3 godziny.
- Do miski przełożyłam jogurt, kurkumę, chili, sól i wędzona paprykę, wlałam sok z cytryny.
- Mięso wyjęłam z lodówki i przełożyłam razem z pierwszą marynatą do jogurtu.
- Mięso ponownie wstawiłam do lodówki na 3 godziny.
- Po tym czasie wyjęłam mięso z lodówki, oczyściłam z marynaty, nadziałam mięso na patyczki do szaszłyków.
- Grillowałam szaszłyki ze wszystkich stron.
- Można to zrobić na patelni grillowej lub na grillu ogrodowym.
- Na północy i w środkowych Indiach szaszłyki takie przyrządza się w glinianych piecach tandoor.
- Podałam z sosem Raita, pieczonymi ziemniakami i czipsami z jarmużu.
Przepis kuchni indyjskiej
2 komentarze
Z pewnością warto czasami poeksperymentować z różnymi rodzajami mięsa. Dziękuję za inspirację. :)
OdpowiedzUsuńAneta, warto, mówię Cię że warto. Oczywiście jak ktoś mięso jada.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.