Proponuje na świąteczny stół taki oto żurek sobie sprawić.
Nam smakuje ogromnie i pewnie nie tylko nam.
Popróbujcie mojej wersji sytej i aromatycznej zupy.
Robię ja często ale tylko na wielkanocnym stole smakuje jeszcze bardziej.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Żurek z mieloną kiełbasą.
Składniki:- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 500 ml wody
- 4 białe surowe kiełbaski
- 1 łyżka masła klarowanego
- liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 200 ml zakwasu żytniego na żurek
- 1 łyżka majeranku
- sól morska
- pieprz czarny
- 100 ml śmietany kwaśnej 18 %
- Czosnek obrałam, cebulę posiekałam, marchew wyszorowałam i pokroiłam w kostkę.
- Z kiełbasek zdjęłam osłonki i rozdrobniłam je w palcach na małe grudki.
- W garnku rozgrzałam masło, wrzuciłam kiełbasę, posiekaną cebulę i smażyłam aż się zezłociła.
- Wtedy wlałam wodę, dodałam cały czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, marchewkę.
- Gotowałam 10 minut.
- Na koniec dodałam żurek, zagotowałam, wlałam śmietanę i ponownie podgrzałam.
- Zdjęłam z ognia, doprawiłam do smaku solą i pieprzem oraz wsypałam majeranek.
- Podałam z grzankami.
Przepis własny
4 komentarze
Żurek idealnie wpisuje się w klimat świąteczny. Nie mogę się doczekać, aby spróbować!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
A jak spróbujesz to daj znak czy smakowało? Pozdrawiam i smacznego
UsuńUwielbiam żurek, a w połączeniu z białą mieloną kiełbasą brzmi to bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńI jest bardzo smakowicie, życzę smacznego.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.