niedziela, 2 kwietnia 2023

Żurek zabielany z białą mieloną kiełbasą

Proponuje na świąteczny stół taki oto żurek sobie sprawić.
Nam smakuje ogromnie i pewnie nie tylko nam.
Popróbujcie mojej wersji sytej i aromatycznej zupy.
Robię ja często ale tylko na wielkanocnym stole smakuje jeszcze bardziej.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Żurek z mieloną kiełbasą.
Składniki:
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 500 ml wody
  • 4 białe surowe kiełbaski
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 200 ml zakwasu żytniego na żurek
  • 1 łyżka majeranku
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 100 ml śmietany kwaśnej 18 %
Przygotowanie zupy:
  • Czosnek obrałam, cebulę posiekałam, marchew wyszorowałam i pokroiłam w kostkę.
  • Z kiełbasek zdjęłam osłonki i rozdrobniłam je w palcach na małe grudki.
  • W garnku rozgrzałam masło, wrzuciłam kiełbasę, posiekaną cebulę i smażyłam aż się zezłociła.
  • Wtedy wlałam wodę, dodałam cały czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, marchewkę.
  • Gotowałam 10 minut.
  • Na koniec dodałam żurek, zagotowałam, wlałam śmietanę i ponownie podgrzałam.
  • Zdjęłam z ognia, doprawiłam do smaku solą i pieprzem oraz wsypałam majeranek.
  • Podałam z grzankami.
Smacznego
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Biała koniczyna

4 komentarze

  1. Żurek idealnie wpisuje się w klimat świąteczny. Nie mogę się doczekać, aby spróbować!

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam żurek, a w połączeniu z białą mieloną kiełbasą brzmi to bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger