Przepis na zupę pochodzi z książki Danuty i Henryka Dębskich "Zupy świata" z 1987 roku.
Jest tu tak ilość różnych zup ze gotowałabym do końca świata a jeszcze by coś zostało.
Dziś wybrałam zupę z brokułami, pyszną, pożywną i pachnącą.
Zresztą wszystkie zupy państwa Dębskich właśnie takie są, pożywne i treściwe.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Zupa z brokułów.
Składniki:- ok.1200 - 1300 ml bulionu drobiowego
- 500 g brokułów
- 2 marchewki
- 4 łyżki daktyli
- 2 łyżki migdałów
- 3 - 4 łyżki makaronu no. kolanka, rurki
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki rodzynków
- 150 ml śmietany kwaśnej
- natka pietruszki
- ocet jabłkowy
- skórka pomarańczowa
- sol morska
- pieprz czarny
- sok z cytryny
- cukier trzcinowy
- Brokuły opłukałam w lekko zakwaszonej octem wodzie, podzieliłam na różyczki, zalałam bulionem i ugotowałam, jakieś 5 minut.
- Daktyle pokroiłam w paseczki, migdały sparzyłam i obrałam ze skórki.
- Marchew pokroiłam w kostkę i dodałam do garnka.
- Makaron wrzuciłam do brokuła i gotowałam 5 minut.
- Dodałam teraz rodzynki, daktyle, migdały, zagotowałam.
- Cebulę posiekałam i podsmażyłam na maśle, dodałam mąkę, zasmażyłam i przełożyłam do zupy, zagotowałam.
- Na koniec dodałam śmietaną, podgrzałam i doprawiłam do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny i pieprzem.
- Na talerzu posypałam skórką z pomarańczy i natką pietruszki.
Przepis z książki D i H Dębskich "Zupy świata"
2 komentarze
Bardzo chętnie spróbuję. :) Książka brzmi dla mnie bardzo interesująco, bo uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy.
OdpowiedzUsuńKsiążka jest mega wydaniem i można w niej znaleźć 1000 różnych zup z całego świata.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.