poniedziałek, 24 kwietnia 2023

Zupa surimi w stylu wietnamskim

Jeśli jeszcze nie przekonaliście się do kuchni azjatyckiej to po spróbowaniu tej zupy przepadniecie z kretesem.
Aromatyczna, sycąca, odżywcza, przepyszna i chce się zjeść nie jedną porcję ale dwie albo trzy 😉
Dlatego zabieramy się do pracy i gotujemy najpyszniejszą zupę pod słońcem wprost z Wietnamu.
Polecam serdecznie i zapraszam do stołu.
Zupa po wietnamsku.

Składniki: 4 porcje
  • 5 - 8 paluszków surimi
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 ml wody
  • szczypiorek z 2 cebul dymek
  • 1 jajo
  • 2 kostki bio rosołu drobiowego bez soli lub domowej jarzynki
  • 100 g zielonego groszku mrożonego lub świeżego
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • kilka kropel oleju sezamowego

Przygotowanie zupy:
  • Paluszki surimi pocięłam na kawałki ok. 1 cm.
  • Mąkę wymieszałam z wodą.
  • Posiekałam szczypior wraz z cebulą.
  • Jajo roztrzepałam.
  • Podgrzałam rosół - u mnie z domowej jarzynki, ok. 800 ml.
  • Do rosołu dodałam paluszki, sos sojowy, rybny, groszek, koperek, pieprz, zagotowałam mieszając.
  • Mąkę wymieszaną z wodą wlałam do zupy ciągle mieszając aby nie utworzyły się grudki, zagotowałam.
  • Teraz malutkim strumieniem wlałam jajo, ciągle mieszając, zagotowałam.
  • Doprawiłam do smaku solą.
  • Na talerzu posypałam dymką i skropiłam olejem sezamowym.
Smacznego
Przepis z książki "Czas na Azję"
"Podróże małe i duże"
Róża

6 komentarze

  1. Bardzo miło jest czytać o potrawach z różnych kultur. To taka drobna podróż kulinarne po świecie, bez wychodzenia z domu. Bardzo zachęcający opis zupy. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super. Napewno zrobię. Czy olej sezamowy można ominąć?

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.