Lubicie mięso z gęsi? jest pyszne i zdrowe i warto czasami zajadać.
Zwracam się tutaj oczywiście do mięsożerców.
Pieczona gęś w cydrze i do niej pure z pieczonych, pysznych, soczystych jabłek to połączenie wręcz idealne.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Udka kacze w cydrze.
Składniki: 2 porcje- 2 udka gęsie
- 3 duże jabłka
- 400 ml cydru
- 1 łyżka miodu gryczanego
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 4 gałązki świeżego tymianku
- sól morska
- Mięso osuszyłam i natarłam przeciśniętym przez praskę czosnkiem, listkami tymianku, dodałam sól i rozmaryn i wstawiłam na noc do lodówki.
- Nazajutrz wyjęłam udka, podsmażyłam je z obu stron, przełożyłam do brytfanki i piekłam w piekarniku nagrzanym do 160 C z termoobiegiem przez 50 minut.
- Teraz wlałam 300 ml cydru i piekłam kolejne 30 minut.
- Potem posmarowałam nogi gęsie miodem i zapiekałam jeszcze 5 minut.
Przygotowanie pure:
- Jabłka włożyłam do brytfanki i piekłam przez 20 minut z termoobiegiem w 160 C.
- Potem jabłka wystudziłam, pokroiłam w kostkę.
- Przełożyłam jabłka do garnka, dodałam 100 ml cydru i gotowałam 10 minut, potem zmiksowałam.
- Podałam udka gęsie z pieczonymi ziemniakami i pure z jabłek.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.