Ten torcik będzie jak znalazł na świąteczny stół i o każdej innej porze roku też.
Wbrew pozorom pracy z nim nie jest tak dużo jak wygląda.
Najpierw trzeba zrobić żelkę z jabłek a potem to już z górki.
Zachęcam bo nie dość że cudnej urody to jeszcze niesamowicie pyszny.
Potrzebne będą 2 tortownice 24 i 18 cm.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Torcik z jabłkami.
Żelka jabłkowa: tortownica 18 cm
- 400 g obranych jabłek
- 400 ml wody
- 1 i 1/2 galaretki cytrynowej
Biszkopt: tortownica 24 cm
- 3 jaja
- 2/3 szklanki mąki pszennej T 650
- 2/3 szklanki cukru pudru z ksylitolu
- 3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
Masa serowa:
- 500 g serka mascarpone
- 700 g twarogu mielonego
- 100 g cukru pudru z ksylitolu
- 6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 100 ml gorącej wody
Przygotowanie żelki jabłkowej:
- Małą tortownicę wyłożyłam folią aluminiową tak aby galaretka nie wypłynęła, dno i boki.
- Jabłka starłam na mandolinie na cienkie plasterki, ułożyłam je na dnie tortownicy.
- Galaretki rozpuściłam we wrzącej wodzie a potem je wystudziłam.
- Zalałam jabłka, dociskając tak aby wszystkie znalazły się w galaretce.
- Wstawiłam do lodówki na kilka godzin aby żelka dobrze się ściągnęła.
Przygotowanie biszkoptu:
- Jaja ubiłam z ksylitolem na puszystą masę, dodałam przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszałam szpatułką.
- Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia - dno i wylałam masę.
- Piekłam biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut lub do suchego patyczka.
- Studziłam całkowicie na kratce.
Przygotowanie masy serowej:
- Ser zmiksowałam z ksylitolem.
- Żelatynę namoczyłam w zimnej wodzie a jak napęczniała rozpuściłam ją podgrzewając.
- Wlałam przestudzoną do masy serowej i dokładnie zmiksowałam.
- Teraz zaczęłam składanie tortu.
- Tortownicę - tą od biszkoptu wyłożyłam papierem do pieczenia a boki trochę wyżej niż brzegi tortownicy folią aluminiową lub specjalnymi paskami jeśli macie.
- Na dno tortownicy włożyłam biszkopt, na nim 1/3 masy serowej.
- Na serze pośrodku tortownicy włożyłam żelkę jabłkową a dookoła żelki wcisnęłam ser, resztę masy serowej wyłożyłam na wierzchu.
- Wyrównałam wierzch i wstawiłam do lodówki na minimum 6 godzin.
- Pół galaretki która została rozpuściłam w 150 ml wrzątki i pozostawiłam do wystudzenia a potem wstawiłam do lodówki.
- Ściągniętą galaretkę posiekałam i posypałam wierzch tortu.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.