piątek, 7 kwietnia 2023

Torcik serowy z jabłkiem

Ten torcik będzie jak znalazł na świąteczny stół i o każdej innej porze roku też.
Wbrew pozorom pracy z nim nie jest tak dużo jak wygląda.
Najpierw trzeba zrobić żelkę z jabłek a potem to już z górki.
Zachęcam bo nie dość że cudnej urody to jeszcze niesamowicie pyszny.
Potrzebne będą 2 tortownice 24 i 18 cm.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Torcik z jabłkami.


Składniki:
Żelka jabłkowa: tortownica 18 cm
  • 400 g obranych jabłek
  • 400 ml wody
  • 1 i 1/2 galaretki cytrynowej
Biszkopt: tortownica 24 cm
  • 3 jaja
  • 2/3 szklanki mąki pszennej T 650
  • 2/3 szklanki cukru pudru z ksylitolu
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
Masa serowa: 
  • 500 g serka mascarpone
  • 700 g twarogu mielonego 
  • 100 g cukru pudru z ksylitolu
  • 6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 100 ml gorącej wody

Przygotowanie żelki jabłkowej:
  • Małą tortownicę wyłożyłam folią aluminiową tak aby galaretka nie wypłynęła, dno i boki.
  • Jabłka starłam na mandolinie na cienkie plasterki, ułożyłam je na dnie tortownicy.
  • Galaretki rozpuściłam we wrzącej wodzie a potem je wystudziłam.
  • Zalałam jabłka, dociskając tak aby wszystkie znalazły się w galaretce.
  • Wstawiłam do lodówki na kilka godzin aby żelka dobrze się ściągnęła.
Przygotowanie biszkoptu:
  • Jaja ubiłam z ksylitolem na puszystą masę, dodałam przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszałam szpatułką.
  • Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia - dno i wylałam masę.
  • Piekłam biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut lub do suchego patyczka.
  • Studziłam całkowicie na kratce.

Przygotowanie masy serowej:
  • Ser zmiksowałam z ksylitolem.
  • Żelatynę namoczyłam w zimnej wodzie a jak napęczniała rozpuściłam ją podgrzewając.
  • Wlałam przestudzoną do masy serowej i dokładnie zmiksowałam.
Przygotowanie torciku:
  • Teraz zaczęłam składanie tortu.
  • Tortownicę - tą od biszkoptu wyłożyłam papierem do pieczenia a boki trochę wyżej niż brzegi tortownicy folią aluminiową lub specjalnymi paskami jeśli macie.
  • Na dno tortownicy włożyłam biszkopt, na nim 1/3 masy serowej.
  • Na serze pośrodku tortownicy włożyłam żelkę jabłkową a dookoła żelki wcisnęłam ser, resztę masy serowej wyłożyłam na wierzchu.
  • Wyrównałam wierzch i wstawiłam do lodówki na minimum 6 godzin.
  • Pół galaretki która została rozpuściłam w 150 ml wrzątki i pozostawiłam do wystudzenia a potem wstawiłam do lodówki.
  • Ściągniętą galaretkę posiekałam i posypałam wierzch tortu.

Smacznego
"Podróże małe i duże"
Kwiat bzu czarnego

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger