Kto lubi wytrawne tarty? z kremowym wnętrzem i chrupiący ciastem kruchym?
Tarty są super i w sumie niewiele trzeba aby je upiec.
Wystarczy ciasto kruche, jakiś sos i ulubione warzywa i tarta prawie gotowa.
Ta dzisiejsza z burakami jest przepyszna, warto skosztować.
Buraki są mało używane w kuchni polskiej a szkoda bo mają mnóstwo witamin.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Tarta z burakami.
Kruche ciasto:
- 200 g masła
- 100 g mąki pszennej T 00
- 300 g mąki razowej żytniej 4 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 4 żółtka
- 1 jajo - do wysmarowania spodu
Duszone buraki:
- 300 g buraków
- 50 g masła
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 łyżki miodu
- sól morska
- pieprz czarny
- 30 g sera feta do posypania
Farsz serowy:
- 200 g sera ricotta
- 200 g mascarpone
- 2 jaja
- 1 łyżka miodu
- sól morska
- pieprz czarny
- Z podanych składników zagniotłam szybko ciasto, zawinęłam w folię i wstawiłam do lodówki na 30 minut.
Przygotowanie buraków:
- Buraki wyszorowałam - miałam długie i pokroiłam w plastry.
- Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam szczypiorek, dodałam buraki, miód, sól i pieprz i wlałam wody tak aby buraki ugotowały się trochę na parze pod przykryciem.
- Buraki muszą być al'dente.
- Doprawiłam do smaku.
Przygotowanie masy serowej:
- Zmiksowałam ze sobą ricottę, mascarpone, jaja, miód, sól i pieprz.
Przygotowanie tarty:
- Wyłożyłam ciastem spód i brzegi foremki.
- Spód wysmarowałam roztrzepanym jajem i wstawiłam do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 C z opcją grzania góra/dół.
- Na podpieczony spód ułożyłam masę serową, potem plastry buraków i teraz piekłam 30 minut w temperaturze 170 C.
- Gotową tartę posypałam serem feta.
Inspiracja Andrzej Polan
2 komentarze
Lubię tartę, ale z duszonymi burakami nie jadłam.
OdpowiedzUsuńJest bardzo pyszna i warto jej spróbować.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.