Chcecie szybko zjeść coś pysznego i zdrowego, odżywczego?
No to najlepszym pomysłem zawsze jest sałatka, wyciągamy z lodówki nasze ulubione produkty i łączymy jest w całość pysznym dressingiem.
U mnie była to pieczona papryka i rukola, resztę dodałam spontanicznie.
Wyszło znakomicie i zrobią ją nie raz jeszcze.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Sałatka z tortillą.
- 80 g rukoli
- 1 żółtka pieczona papryka - miałam ze słoika
- 1 czerwona pieczona papryka - miałam ze słoika
- 5 konserwowych mini patisonów
- 1 szalotka
- garść świeżego oregano
- 50 g salami w plastrach
- 1 awokado
- 2 tortille pełnoziarniste
Dressing:
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka pasty z chili
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu z ciemnych winogron
- szczypta soli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- Czosnek przecisnęłam przez praskę do miseczki.
- Dodałam pozostałe składniki i dokładnie wymieszałam aby powstała emulsja.
Przygotowanie sałatki:
- Plastry salami wysmażyłam na suchej patelni a potem osączyłam na ręczniku papierowym.
- Papryki jeśli nie macie takiej grillowanej ze słoika - są w sprzedaży - wystarczy w piekarniku ją upiec i obrać ze skórki.
- Papryki pokroiłam w paski.
- Patisonki na połówki.
- Tortille pokroiłam w kwadraty, romby i wysmażyłam na suchej patelni.
- Szalotkę pokroiłam w piórka, obrane awokado w kostkę, oderwałam listki oregano od łodyżek.
- Wszystkie składniki wymieszałam delikatnie w misce.
- Polałam sosem i jeszcze raz delikatnie wymieszałam.
- Sałatka gotowa.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.