Zdrowy i pyszny deser dzisiaj na tapecie.
Smakuje obłędnie, jest delikatny, kremowy i znika szybko, no bo jakże by inaczej.
Namawiam do skorzystania z przepisu, bo warto.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Pudding z lnu.
Pudding:
- 400 g jogurtu naturalnego
- 100 g napoju sojowego
- 4 pełne łyżki złotego siemienia lnianego
- 1 - 2 łyżki miodu
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
Spód:
- 100 g płatków owsianych
- 2 łyżki kremu orzechowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Warstwa mango:
- 1 dojrzałe mango
- szczypta kardamonu
Dodatkowo:
- 2 łyżki podprażonego złotego lnu
- Wieczorem dnia poprzedniego wymieszałam nasiona lnu z jogurtem, mlekiem sojowym, miodem i wanilią i wstawiłam do lodówki na noc.
Przygotowanie spodu:
- Płatki owsiane - użyłam górskich, wymieszałam z kremem orzechowym, miodem i orzechami, wylepiłam dno pucharków.
- Warstwa mango:
Mango obrałam i zmiksowałam, dodałam kardamon, wymieszałam.
Składanie deseru:
- Na spodzie ułożyłam warstwę mango a na niej schłodzony pudding.
- Nasionka lnu podprażyłam na suchej patelni i przestudziłam.
- Posypałam deser.
Przepis wg Ina Rybarczyk
4 komentarze
Na pewno warto spróbować. Siemię lniane to świetne źródło błonnika i innych wartościowych składników odżywczych.
OdpowiedzUsuńTo prawda a do tego deser jest pyszny
UsuńŚwietna propozycja na zdrowy i pyszny deser. Uwielbiam dodatkowo mango i przy najbliższej okazji chętnie wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńNapisz koniecznie Aleksandro czy smakowało?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.