Malutkie japońskie pierożki shumai wyglądają jak kwiatuszki a smakują wybornie.
Pierożków się nie gotuje w wodzie tylko na parze.
Trochę z nimi zabawy ale zapewniam że warto je sobie przygotować.
Są mega smakowite i znikają szybciutko z talerzy.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Japońskie pierożki shumai.
Farsz:
- 100 g boczku wieprzowego
- 10 świeżych krewetek
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 czerwone papryki
Ciasto wonton:
- 50 g mąki ryżowej
- 175 ml wrzącej wody
- 150 g mąki pszennej T 650
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- kilka listków kolendry
- sos sojowy
- sos słodko - kwaśny
- Boczek pokroiłam w drobną kosteczkę, krewetki obrałam i również drobniutko posiekałam.
- Pokroiłam w drobną kosteczkę papryki.
- Razem wymieszałam z krewetkami i boczkiem..
- Dodałam resztę składników i ponownie wymieszałam, odstawiłam.
Przygotowanie ciasta:
- Mąkę ryżową zalałam wrzątkiem, wymieszałam i odstawiłam na 20 minut.
- Potem dodałam mąkę pszenną, sól i dokładnie zagniotłam ciasto.
- Wyrobione ciasto przykryłam i odstawiłam na 30 minut.
- Potem rozwałkowałam ciasto na cienki placek i wykrawałam krążki ok. 10 cm.
- Na środku każdego krążka ułożyłam łyżkę farszu i docisnęłam brzegi tak jak widać na zdjęciach.
- Pierożki układałam na sitach parowaru, posmarowanego olejem i parowałam ok. 15 minut.
- Podałam z listkami kolendry, sosem sojowym i słodko - kwaśnym.
Przepis z książki "Czas na Azję"
2 komentarze
Pierożki wyglądają ciekawie i apetycznie! Taka otwarta sakiewka z oryginalnym nadzieniem . :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam spróbować bo są tego warte.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.