Jej o jej jakie one pyszne i jak fajnie się je smaży/gotuje 😀
Wnętrze pierożków to kapusta pekińska i mięsko, por oraz przyprawy aby było aromatycznie.
Ciasto najprostsze na świecie czyli mąka i gorąca woda, natomiast samo lepienie, trochę skomplikowane ale jeśli ulepicie normalne pierożki albo sakiewki też będzie ok.
Najfajniej jest że najpierw się je smaży a potem gotuje, przez to są chrupiące i przepyszne.
Koniecznie do spróbowania.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Pierożki gyoza.
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej T 650 + do podsypania
- 130 - 180 ml gorącej wody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka masła lub smalcu
Farsz:
- 500 g kapusty pekińskiej
- 400 g mielonej wieprzowiny
- 100 g pora
- 1 łyżka posiekanego/startego imbiru
- 1 łyżka posiekanego/startego czosnku
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
Sos pekiński:
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego/startego imbiru
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 7 łyżek jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Dodatkowo:
- olej roślinny do smażenia
- ok. 100 ml wody na partie pierożków
Ciasto:
- Z podanych składników szybko i sprawnie zagniotłam ciasto.
- Owinęłam je w folię spożywczą i odłożyłam na 20 - 30 minut aby odpoczęło.
Przygotowanie farszu:
- Kapustę pekińską blanszowałam w całości przez 1 minutę, osączyłam i drobno posiekałam.
- Drobno posiekałam pora, dodałam do kapusty.
- Dodałam także mięso, posiekane czosnek i imbir - można zetrzeć na tarce.
- Na koniec dodałam sól, cukier, pieprz, olej sezamowy i sos sojowy, dokładnie wyrobiłam masę.
- Posiekałam drobno czosnek i imbir.
- Do miseczki z czosnkiem dodałam oba sosy sojowe, cukier, wodę, ocet i olej sezamowy.
- Dokładnie wymieszałam.
Przygotowanie pierożków:
- Ciasto cienko rozwałkowałam i wykrawałam małe krążki ok. 8 cm.
- Na każdy krążek nakładałam po łyżeczce farszu i zlepiłam brzegi na kształt półksiężyca.
- Jak już pisałam wcześniej można zrobić sakieweczki lub normalne pierożki.
- Jeśli pokusicie się lepić oryginalnie to na kanale u Oli Nguyen, ok. 5 minuty filmu znajdziecie sposób lepienia.
- Gotowe ulepione pierożki układałam na blacie.
- Potem na patelnię wlałam łyżkę oleju i smażyłam pierożki partiami aby nie miały za ciasno.
- Gdy zezłociłam je z obu stron na patelnię wlałam 100 ml wody na partię i nakryłam pokrywką.
- Gotowałam ok. 6 - 8 minut.
- I tak ugotowałam wszystkie pierożki.
- Podałam pierożki z sosem pekińskim.
Przepis z książki "Czas na Azję"
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.