Kto lubi buraki? przyznać mi się bez bicia.
Tak mało ich jemy, tak mało doceniamy a w nich skarbnica zdrowia.
Czy to popijając zakwas, czy jedząc surówkę czy jakąkolwiek sałatkę z udziałem buraków wzbogacamy nasz organizm i nabywamy odporności.
Dość mądrych zdań a teraz przepis na przepyszną pastę z pieczonych buraków czy to do chleba czy zajadając samą.
Ja jestem zachwycona tą pastą.
Polecam serdecznie i zapraszam do stołu.
Pasta z buraków.
- 200 g upieczonych i obranych buraków
- 240 g ugotowanej białej fasoli
- garść uprażonych pestek dyni
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól morska
- pieprz czarny
- grzanki do podania
- awokado do podania
- Buraki owinęłam w folie aluminiową, każdy oddzielnie i piekłam ok. 60 minut w 180 C, wystudziłam, obrałam.
- Fasolę osączyłam bo miałam z puszki.
- Pestki dyni uprażyłam na suchej patelni, ostudziłam.
- Do misy malaksera wrzuciłam fasolę, buraki, czosnek, uprażone pestki dyni, zmiksowałam na gładką pastę.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem oraz tymiankiem.
- Podałam z kawałkami awokado na grzankach.
Przepis według Iny Rybarczyk
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.