poniedziałek, 17 kwietnia 2023

Pasta z pieczonych buraków

Kto lubi buraki? przyznać mi się bez bicia.
Tak mało ich jemy, tak mało doceniamy a w nich skarbnica zdrowia.
Czy to popijając zakwas, czy jedząc surówkę czy jakąkolwiek sałatkę z udziałem buraków wzbogacamy nasz organizm i nabywamy odporności.
Dość mądrych zdań a teraz przepis na przepyszną pastę z pieczonych buraków czy to do chleba czy zajadając samą.
Ja jestem zachwycona tą pastą.
Polecam serdecznie i zapraszam do stołu.
Pasta z buraków.

Składniki:
  • 200 g upieczonych i obranych buraków
  • 240 g ugotowanej białej fasoli
  • garść uprażonych pestek dyni
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • grzanki do podania
  • awokado do podania

Przygotowanie pasty:
  • Buraki owinęłam w folie aluminiową, każdy oddzielnie i piekłam ok. 60 minut w 180 C, wystudziłam, obrałam.
  • Fasolę osączyłam bo miałam z puszki.
  • Pestki dyni uprażyłam na suchej patelni, ostudziłam.
  • Do misy malaksera wrzuciłam fasolę, buraki, czosnek, uprażone pestki dyni, zmiksowałam na gładką pastę.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem oraz tymiankiem.
  • Podałam z kawałkami awokado na grzankach.
Smacznego.
Przepis według Iny Rybarczyk
"Podróże małe i duże"
Wiosenny bukiet tulipanów

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger