Ależ petarda smaków na moim talerzu, zaskoczyła mnie, zaskoczy i Ciebie.
Omlet bogaty w smaku, odżywczy, pożywny.
Idealnie nada się na obiad czy śniadanie jeśli lubicie takie bogate.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Omlet po japońsku.
- 3 suszone grzyby shitake
- 100 g filetu z kurczaka
- szczypiorek z 3 dymek
- garstka wodorostów wakame
- 5 - 6 liści mrożonego lub świeżego szpinaku
- 3 jaja
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 25 ml białego wytrawnego wina
- 4 łyżki oleju
- ryż do podania
- Wodorosty zalałam ciepłą wodą.
- Grzyby zalałam wrzątkiem i odstawiłam na co najmniej godzinę, potem pokroiłam je na ósemki.
- Kurczaka pokroiłam w cienkie plasterki a szczypior na kawałki ok. 5 cm.
- Namoczone wodorosty pokroiłam w paseczki.
- Na rozgrzanym oleju podsmażyłam plastry kurczaka z obu stron na złoty kolor.
- Dodałam grzyby, szpinak i dymkę, smażyłam minutę.
- Jaja roztrzepałam z cukrem, sosem sojowym i winem i wlałam je na patelnię do kurczaka.
- Zmniejszyłam ogień i pod przykryciem smażyłam ok. 3 minut aż jaja się ścięły.
- Na talerzu rozłożyłam ryż, na nim ułożyłam omlet i posypałam wakame.
Przepis kuchni japońskiej z książki "Czas na Azję"
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.