środa, 26 kwietnia 2023

Mus czekoladowy z aquafaby

Woda z puszki po ciecierzycy, fasoli zwana jest aquafabą i można z niej wyczarować np. majonez ale też inne pyszne dania.
Jest jakby zastępnikiem białka w diecie wegańskiej.
Polecam dania z jej udziałem.
Dziś mus przepyszny a do tego szybko się go robi, znika równie szybko.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Mus czekoladowy.

Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki aquafaby - zalewy z puszki ciecierzycy
  • szczypta soli
  • 2 łyżki miodu czy syropu klonowego
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • orzechy pekan
  • groszek czekoladowy

Przygotowanie musu:
  • Aquafabę ubiłam na sztywną pianę.
  • Podczas ubijania dodałam miód i sól.
  • Jeśli jest to danie wege należy użyć syropu klonowego.
  • Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej, jak przestygła dodawałam ją cienkim strumieniem do piany z aquafaby.
  • Przełożyłam mus do szklaneczek, posypałam pekanami i groszkiem czekoladowym, wstawiłam do lodówki na minimum godzinę.
Smacznego
Przepis kuchni wege
"Podróże małe i duże"
Kaczeniec

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.