Woda z puszki po ciecierzycy, fasoli zwana jest aquafabą i można z niej wyczarować np. majonez ale też inne pyszne dania.
Jest jakby zastępnikiem białka w diecie wegańskiej.
Polecam dania z jej udziałem.
Dziś mus przepyszny a do tego szybko się go robi, znika równie szybko.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Mus czekoladowy.
- 1 i 1/2 szklanki aquafaby - zalewy z puszki ciecierzycy
- szczypta soli
- 2 łyżki miodu czy syropu klonowego
- 150 g gorzkiej czekolady
- orzechy pekan
- groszek czekoladowy
- Aquafabę ubiłam na sztywną pianę.
- Podczas ubijania dodałam miód i sól.
- Jeśli jest to danie wege należy użyć syropu klonowego.
- Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej, jak przestygła dodawałam ją cienkim strumieniem do piany z aquafaby.
- Przełożyłam mus do szklaneczek, posypałam pekanami i groszkiem czekoladowym, wstawiłam do lodówki na minimum godzinę.
Przepis kuchni wege
2 komentarze
Hi, Very insightful thanks for sharing this and hope you like my articles below.
OdpowiedzUsuńភ្នាល់បាល់បក
Hi, Very insightful thanks for sharing this and hope you like my articles below.
OdpowiedzUsuńភ្នាល់បាល់បក
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.