Według źródeł takiego kurczaka podaje się z Wietnamie ale także w Tajlandii.
Kurczak jest aromatyczny, soczysty i szybko znika 😋
W przepisie użyte zostały filety z kurczaka a u mnie były to pałki kurczakowe.
Wyszło znakomicie.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Kurczak po wietnamsku.
- 8 pałek z kurczaka
Marynata:
- 1 łyżeczka pasty curry - u mnie pikantna
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 50 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka startego czosnku
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka pasty chili sambal lub sosu sriracha
- 4 łyżki oleju roślinnego
- kolendra lub pietruszka
Sos arachidowo - kokosowy:
- 2 łyżki cebuli w drobnej kosteczce
- 8 łyżek oleju
- 1 łyżeczka sosu chili sriracha
- 200 ml mleczka kokosowego
- 300 ml wody
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 3 łyżki kremu orzechowego
- 3 łyżki drobno posiekanych orzeszków arachidowych
- Wszystkie składniki marynaty wymieszałam a na końcu dodałam olej, ponownie wymieszałam.
Przygotowanie kurczaka:
- Do marynaty włożyłam pałki kurczaka i odstawiłam na 2 godziny do lodówki.
- Potem wyjęłam i 30 minut ocieplałam kurczaka do temperatury pokojowej.
- Kurczaka grillowałam na patelni grillowej aż się zrumienił.
- Można podsmażyć kurczaka na patelni zwykłej i dusić potem pod przykryciem.
Przygotowanie sosu:
- Cebulę zezłociłam na 2 łyżkach oleju a potem dodałam resztę składników oprócz reszty oleju, wymieszałam.
- Trzeba intensywnie mieszać aby sos połączył się z orzechową pastą.
- Teraz dodałam 6 łyżek oleju i intensywnie mieszałam aż powstał gładki sos.
- Odstawiłam sos do schłodzenia.
- Podałam kurczaka z frytkami z batata, sosem orzechowym, posypane kolendrą, orzeszkami z kimchi.
Przepis kuchni wietnamskiej
"Podróże małe i duże"
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.