środa, 19 kwietnia 2023

Krzepiący czerwony ryż

Danie według mojego ulubieńca Jamiego Oliwera z książki "Razem".
Znajdziecie tutaj same pyszności: karmelizowane warzywa, sos pomidorowy, mozzarellę, bazylię.
Kwintesencja smaków i aromatów połączona kleistym ryżem, czegóż chcieć więcej.
Zabieramy się zatem do pracy aby stworzyć to danie a ja za Jamie służę przepisem.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Ryż na czerwono.

Składniki: 6 porcji
  • 2 marchewki
  • 2 czerwone cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów po 400 g
  • 250 g ryżu arborio lub carnaroli
  • 1 puszka fasoli cannellini 400 g
  • 150 g minikulek mozzarelli
  • 2 gałązki bazylii
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • oliwa

Przygotowanie dania:
  • Jamie rozdzielił to na dwa etapy ale oczywiście nie jest to konieczne.
  • Po prostu jak nie mamy czasu to można sam sos przygotować wcześniej.
Wcześniej, sos:
  • Obrałam marchew, cebulę, paprykę i pokroiłam na mniejsze kawałki.
  • Smażyłam na oliwie ok. 30 minut aż warzywa zmiękły i się skarmelizowały.
  • Jak na patelni jest za sucho, należy dodać odrobinę wody.
  • Do kielicha blendera wlałam pomidory z puszki, dodałam usmażone warzywa i zmiksowałam na gładki sos. 
  • Doprawiłam do smaku.
  • I tutaj ostudzony sos można wstawić na noc do lodówki.
Przed podaniem:
  • Piekarnik należy rozgrzać do 220 C z opcją grzania góra/dół.
  • Do sosu wsypałam ryż, dodałam fasolę razem z zalewą, wymieszałam.
  • Przelałam całość do naczynia żaroodpornego i wstawiłam do piekarnika na 20 minut.
  • Ryż ma być miękki i klejący.
  • Kuleczki mozzarelli pokroiłam na ćwiartki i powciskałam w gorący ryż, posypałam listkami bazylii i skropiłam oliwa z oliwek.

Smacznego
Pomysł od Jamie Oliwer
"Podróże małe i duże"
Jesienią

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger