Danie według mojego ulubieńca Jamiego Oliwera z książki "Razem".
Znajdziecie tutaj same pyszności: karmelizowane warzywa, sos pomidorowy, mozzarellę, bazylię.
Kwintesencja smaków i aromatów połączona kleistym ryżem, czegóż chcieć więcej.
Zabieramy się zatem do pracy aby stworzyć to danie a ja za Jamie służę przepisem.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Ryż na czerwono.
- 2 marchewki
- 2 czerwone cebule
- 2 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów po 400 g
- 250 g ryżu arborio lub carnaroli
- 1 puszka fasoli cannellini 400 g
- 150 g minikulek mozzarelli
- 2 gałązki bazylii
- sól morska
- pieprz czarny
- oliwa
- Jamie rozdzielił to na dwa etapy ale oczywiście nie jest to konieczne.
- Po prostu jak nie mamy czasu to można sam sos przygotować wcześniej.
Wcześniej, sos:
- Obrałam marchew, cebulę, paprykę i pokroiłam na mniejsze kawałki.
- Smażyłam na oliwie ok. 30 minut aż warzywa zmiękły i się skarmelizowały.
- Jak na patelni jest za sucho, należy dodać odrobinę wody.
- Do kielicha blendera wlałam pomidory z puszki, dodałam usmażone warzywa i zmiksowałam na gładki sos.
- Doprawiłam do smaku.
- I tutaj ostudzony sos można wstawić na noc do lodówki.
Przed podaniem:
- Piekarnik należy rozgrzać do 220 C z opcją grzania góra/dół.
- Do sosu wsypałam ryż, dodałam fasolę razem z zalewą, wymieszałam.
- Przelałam całość do naczynia żaroodpornego i wstawiłam do piekarnika na 20 minut.
- Ryż ma być miękki i klejący.
- Kuleczki mozzarelli pokroiłam na ćwiartki i powciskałam w gorący ryż, posypałam listkami bazylii i skropiłam oliwa z oliwek.
Pomysł od Jamie Oliwer
2 komentarze
Prawdziwe smakowitości:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Łucjo, jest smakowity więc sobie taki sprawcie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.