Ciasto robi się błyskawicznie, potem trzeba chwilę poczekać aby herbatniki zmiękły.
Zrobi je każdy, mały czy duży, jest bardzo proste w wykonaniu.
Nie mamy ochoty na pieczenie a zjadłoby się coś pysznego? herbatnikowiec będzie idealnym rozwiązaniem.
Ubijamy, układamy, do lodówki i czekamy.
Delicje na talerzu.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Szybkie ciasto z herbatnikami.
- 300 g herbatników
- 1 słoiczek kwaśnego dżemu - 250 g - miałam z mirabelek
- 500 ml śmietany 30 – 36 %
- 4 łyżki mleka w proszku
- 1 i 1/2 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki mleka
- groszki czekolady Ruby chocolate
Przygotowanie ciasta:
- Blaszkę wyłożyłam folią spożywczą aby potem było wygodniej wyjąć ciasto z blachy.
- Żelatynę wsypałam do mleka i poczekałam aż napęcznieje, potem podgrzałam i rozpuściłam żelatynę w mleku.
- Na dnie blachy ułożyłam herbatniki, posmarowałam je dżemem, odstawiłam.
- Zimną śmietanę ubiłam na półsztywno i dodałam mleko w proszku, zmiksowałam.
- Na koniec wlałam żelatynę z mlekiem i szybko i dokładnie wymieszałam.
- 1/3 masy śmietanowej ułożyłam na dżemie.
- Potem herbatniki, dżem, 1/3 śmietany i ponownie herbatniki, dżem i 1/3 śmietany.
- Na wierzchu posypałam groszkami czekolady różowej.
- Wstawiłam do lodówki na min. 6 godzin a najlepiej na całą noc to wtedy herbatniki fajnie zmiękną.
- Po wyjęciu z lodówki, wyjęłam z blaszki i pokroiłam na kwadraty.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.