sobota, 1 kwietnia 2023

Herbatnikowiec z bitą śmietaną

Ciasto robi się błyskawicznie, potem trzeba chwilę poczekać aby herbatniki zmiękły.
Zrobi je każdy, mały czy duży, jest bardzo proste w wykonaniu.
Nie mamy ochoty na pieczenie a zjadłoby się coś pysznego? herbatnikowiec będzie idealnym rozwiązaniem.
Ubijamy, układamy, do lodówki i czekamy.
Delicje na talerzu.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Szybkie ciasto z herbatnikami.

Składniki: forma 20 x 20 cm
  • 300 g herbatników
  • 1 słoiczek kwaśnego dżemu - 250 g - miałam z mirabelek
  • 500 ml śmietany 30 – 36 %
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki mleka
  • groszki czekolady Ruby chocolate
Przygotowanie ciasta:
  • Blaszkę wyłożyłam folią spożywczą aby potem było wygodniej wyjąć ciasto z blachy.
  • Żelatynę wsypałam do mleka i poczekałam aż napęcznieje, potem podgrzałam i rozpuściłam żelatynę w mleku.
  • Na dnie blachy ułożyłam herbatniki, posmarowałam je dżemem, odstawiłam.
  • Zimną śmietanę ubiłam na półsztywno i dodałam mleko w proszku, zmiksowałam.
  • Na koniec wlałam żelatynę z mlekiem i szybko i dokładnie wymieszałam.
  • 1/3 masy śmietanowej ułożyłam na dżemie.
  • Potem herbatniki, dżem, 1/3 śmietany i ponownie herbatniki, dżem i 1/3 śmietany.
  • Na wierzchu posypałam groszkami czekolady różowej.
  • Wstawiłam do lodówki na min. 6 godzin a najlepiej na całą noc to wtedy herbatniki fajnie zmiękną.
  • Po wyjęciu z lodówki, wyjęłam z blaszki i pokroiłam na kwadraty. 
Smacznego
"Podróże małe i duże"
Jesień w lesie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger